La Vanguardia (Català-1ª edició)

UGT: les hores extra van créixer un 6,3% el 2020 i la meitat no es van pagar

El sindicat denuncia que els afectats van deixar d’ingressar 2.500 milions d’euros

- MADRID Europa Press

La UGT ha alertat que l’any passat es van fer 320 milions d’hores extra, un 6,3% més que el 2019, que van afectar 731.000 assalariat­s, i ha denunciat que gairebé la meitat no es van pagar, segons es desprèn d’un informe fet per l’organitzac­ió sindical.

A més, segons ha denunciat el sindicat, que dirigeix Josep Maria Àlvarez, aquest frau laboral ha fet que els assalariat­s hagin deixat de percebre 2.500 milions d’euros i que la Seguretat Social hagi deixat de recaptar fins a 750 milions, prop d’un 1,6% del dèficit estimat aquell any.

“Tot això s’explica per l’augment desproporc­ionat de les hores extra en activitats altament feminitzad­es com l’educació, les activitats sanitàries i de serveis socials o les activitats de les llars i perquè les dones acaparen tres quartes parts de l’ocupació a temps parcial”, segons la UGT.

Tenint en compte l’ocupació, “les hores extres han augmentat en els àmbits on la pandèmia no ha impedit de poder continuar treballant. Destaquen les ocupacions militars, els tècnics profession­als científics i intel·lectuals i els llocs de treball comptables, administra­tius i altres treballado­rs d’oficina”.

El sindicat ha remarcat que la reforma laboral del 2012 és un dels factors que explica l’increment d’hores extra pel debilitame­nt de la negociació col·lectiva i l’increment del poder discrecion­al de les empreses. “Les hores extra són un símptoma més d’un mercat laboral precari i discrimina­tori”, segons la UGT, que ha alertat que l’ús desproporc­ionat d’hores extra té un “cost elevat en termes d’ocupació i en l’àmbit econòmic i social” i de la qual, a més, “posa en perill la conciliaci­ó laboral i personal”.

Per al sindicat, és necessari disminuir el volum d’hores extres (només se n’han de fer les absolutame­nt imprescind­ibles), millorar-ne el control i el model de relacions laborals que hi ha a Espanya.

De fet, insta a avançar cap a una redistribu­ció més justa dels llocs de treball, cosa que implica una reducció global del temps de feina i anar cap a un marc laboral “més equilibrat i garantista”.

També veu imprescind­ible derogar la reforma laboral de l’exercici 2012, “que ha aplanat el camí perquè s’intensifiq­ui l’ús fraudulent de les hores extra”.

CC.OO. i la UGT sortiran avui al carrer per demandar la pujada del salari mínim interprofe­ssional (SMI), actualment congelat en 950 euros mensuals, i la derogació de les últimes reformes laborals i de la pensions del 2013.

 ?? FERNANDO VILLAR / EFE ?? Josep Maria Álvarez
FERNANDO VILLAR / EFE Josep Maria Álvarez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain