La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fontboix es beu Boí

La nova marca ja suposa un 85% de les vendes de la companyia

- LORENA FARRÀS Tremp

En tot just vuit anys de vida, Fontboix ha aconseguit eclipsar la seva germana gran, la històrica marca d’aigües Boí, declarada d’utilitat pública l’any 1887. La clau de l’èxit: “Una aigua de gran qualitat, de proximitat i fins a un 30% més econòmica que Bezoya, la seva competidor­a directa”, afirma Walter Conde, copropieta­ri i director general d’Aigües Minerals de Caldes de Boí, l’embotellad­ora de les aigües Fontboix i Boí.

Per a aquesta empresa familiar fundada el 1961, Fontboix ha estat tota una alenada d’aire fresc (tant com el que es respira als voltants de la companyia, ubicada al Parc Nacional d’Aigüestort­es i Estany de Sant Maurici). “Amb la crisi econòmica del 2008 vam patir una gran caiguda de vendes ja que Boí és una aigua prèmium. Va ser llavors quan vam apostar per Fontboix, amb una inversió d’un milió d’euros”, explica Conde.

Des que va ser creada el 2012, la nova marca ha aconseguit fer-se un lloc a les prestatger­ies d’algunes de les principals cadenes de supermerca­ts de Catalunya (Bon Preu, Esclat, Plusfresc, Consum,

Sorli...). I, dins d’Aigües Minerals de Caldes de Boí, ja representa un 85% de la xifra de vendes, desplaçant Boí fins al 15% restant. Gràcies a aquesta bona acollida del producte, la facturació d’Aigües Minerals de Caldes de Boí ha registrat creixement­s anuals propers a un 40%, fins als 3,5 milions d’euros l’any passat, i aspiren a arribar als 5 milions d’euros d’aquí cinc anys.

L’objectiu és convertir-la “en l’aigua de mineralitz­ació molt feble de referència a Catalunya”, en paraules del director general. Catalunya i no més allà. “Ens han ofert vendre a la Comunitat Valenciana, però ho hem refusat perquè entenem que de la mateixa manera que no té sentit que aquí arribi aigua de Segòvia (amb referència a Bezoya), tampoc no el té que nosaltres transporte­m la nostra fins tan lluny”.

Aigües Minerals de Caldes de

Boí dona feina a onze treballado­rs que treballen deu hores al dia, quatre dies a la setmana, de dilluns a dijous. “No surt a compte encendre i apagar la maquinària. És millor treballar menys dies i en un sol torn”, explica Conde, que dirigeix l’empresa des de Barcelona. De l’embotellad­ora surten 30 milions de litres a l’any.

L’empresa continua en mans de la família fundadora, la mateixa que posseeix el Balneari Caldes de Boí, tot i que es tracta de dues companyies diferents, variant també l’accionaria­t. Els orígens de totes dues es remunten al 1896, quan un joier de Barcelona, Vallmitjan­a, va comprar a la Diputació de Lleida l’estació termal de Caldes de Boí, que es remunta al 1657. Els actuals propietari­s són els besnets del fundador, tot i que va ser el seu pare (oriünd de Suïssa) que als anys cinquanta va apostar fortament pel negoci i va construir la planta embotellad­ora.

La principal accionista d’Aigües Minerals de Caldes de Boí és la mare de Conde, Maria José Ankli, que té un 55% de l’empresa. La segueixen el director general, amb un 34%, el seu oncle Walter Ankli a través de la societat Carpanta (7%) i el seu germà José Antonio Conde (4%).

Aigües Minerals de Caldes de Boí creix a un ritme anual d’un 40% des del 2012 i factura 3,5 milions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain