La Vanguardia (Català-1ª edició)

“O ens organitzem o Amazon ens deixarà sense les nostres llibreries”

-

Què ens aporta Bookshop.org que no trobem a les xarxes? Volem salvar les nostres llibreries de l’amenaça de mort d’Amazon, que ja ven sis de cada deu llibres que es compren als Estats Units. I les xifres a Europa són igual d’aterridore­s.

Què hi ha de dolent a Amazon? Jo trobo que és fàcil d’utilitzar, còmode i barat.

El dolent és que està liquidant les nostres llibreries de barri, on el llibre es convertia en vivència, en amistat, en una cosa compartida amb el llibreter i amb altres amics i lectors.

Si fins i tot lligar és digital avui, per què el llibre ha d’escapar a la digitalitz­ació?

Miri, jo soc fill d’una mare soltera i amb problemes mentals. Li asseguro que la meva infantesa no va ser fàcil. Sense la llibreria del meu poble a Winchester, Massachuse­tts, no estaria aquí parlant amb vostè. I només amb Amazon hauria estat un nen encara més aïllat.

Per què?

Perquè a l’escola em van fer pagar molt car això de la meva mare. Em van destrossar i em van assetjar, i em vaig refugiar als llibres i la llibreria.

Digui el seu primer títol inoblidabl­e.

Les cròniques de Nàrnia me les va recomanar el meu llibreter i em van salvar de la depressió infantil. I després em va aconsellar altres llibres que jo anava a buscar a la llibreria, i aquests llibre van ser la meva connexió amb altres humans de tots els temps que no se sentien superiors a mi.

Avui no podria trobar aquesta connexió a internet o a Amazon?

Seria un altre nen solitari i endollat a una pantalla, però al meu poble i en la vida real, gràcies a la meva llibreria i el meu llibreter, vaig anar trobant el meu lloc al món. I vull contribuir a què els llibreters i les llibreries continuïn ajudant xavals com jo a trobar-lo.

Com?

Vaig fundar l’editorial Catapult, he escrit una novel·la de 650 pàgines que no acabo d’acabar mai i he fundat Bookshop.org per frenar la destrucció de llibreries d’Amazon i la seva disrupció negativa.

Com funciona Bookshop.org?

És molt fàcil, vostè hi entra i hi veurà els llibres recomanats pel seu llibreter. Cliques en el que t’agrada i el compres.

I te l’envien i ja està?

Sí, però part del marge que si compra a Amazon es queda Amazon, aquí en canvi va al llibreter

 ?? IDRIS TALIB SOLOMON ??
IDRIS TALIB SOLOMON

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain