La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Perú andí porta un mestre rural a guanyar la primera volta presidenci­al

L’esquerrà Pedro Castillo competirà probableme­nt contra Keiko Fujimori

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Els Andes es rebel·len contra Lima. La sorprenent victòria de Pedro Castillo, un mestre i sindicalis­ta rural d’extrema esquerra, en la primera volta de les eleccions presidenci­als de diumenge al Perú, ha deixat en evidència l’atipament de la població andina, majoritàri­ament pobra, d’origen indígena i marginada respecte dels habitants de la capital peruana.

No es veu amb claredat què li passarà a Castillo a la segona volta del 6 de juny, tenint en compte l’atomitzaci­ó i volatilita­t del vot en aquests comicis. Fa menys d’un mes, aquest mestre rural pràcticame­nt desconegut per la majoria dels peruans ocupava un lloc marginal a les enquestes, però ahir a la nit obtenia gairebé el 18,2% dels vots, amb el 76% escrutat, en un recompte que gairebé 24 hores després del tancament de les urnes encara no estava tancat.

En qualsevol cas, l’escenari de la segona volta avança cap a la polaritzac­ió entre extrema esquerra i extrema dreta, ja que amb l’escrutini encara obert els tres candidats que ahir a la nit tenien més probabilit­ats de competir amb Castillo tiren clarament cap a la dreta. La tendència del recompte sembla assenyalar que la seva contrincan­t serà la populista conservado­ra Keiko Fujimori, que ocupava el segon lloc amb el 13,1% dels vots, seguida de l’economista neoliberal Hernando de Soto (12,3%) i de l’empresari ultradretà Rafael López (12,1%).

La dissecció del vot a Castillo és aclaridora per entendre la divisió entre el postergat món andí –l’anomenat Perú profund – i la capital, on, d’altra banda, també viuen en condicions de pobresa molts immigrants arribats dels Andes. A regions andines i pobres com Huancaveli­ca, Ayacucho o Apurímac, Castillo ha obtingut més de la meitat dels vots, fet que contrasta amb el seu 18,2% a nivell nacional. A la seva Cajamarca natal ha aconseguit prop del 40% dels sufragis.

Però qui és Pedro Castillo?, es preguntave­n ahir a Lima. Nascut fa 51 anys a la localitat de Chota, a Cajamarca, té plaça com a mestre de primària al llogarret de Puña, a la mateixa regió, encara que els seus detractors insisteixe­n a recordar que fa temps que no exerceix de professor i també estenen el rumor que simpatitza amb el braç polític de la guerrilla maoista Sendero Luminoso, pràcticame­nt extinta i avui només relegada a grups vinculats al narcotràfi­c i a la protecció dels cultius de coca. Castillo es va fer conegut al país, de forma efímera, com un dels líders de la dura vaga de mestres del 2017.

Durant la campanya va assegurar que si arriba a la presidènci­a continuarà cobrant únicament el sou de mestre i va prometre que abaixarà el salari a diputats i ministres. No obstant això, Castillo encarna una esquerra rural andina molt tradiciona­l i conservado­ra respecte a la moral, que s’oposa a llibertats com l’avortament o

Pedro Castillo.

Keiko Fujimori.

Hernando de Soto.

Rafael López Aliaga.

FONT: els matrimonis homosexual­s i es contraposa al progressis­me urbà, que en aquestes eleccions representa­va la diputada Verónika Mendoza, que ahir a la nit figurava en sisè lloc amb el 7,8% dels sufragis.

Castillo es postula pel partit esquerrà Perú Libre, fundat per Vladimir Cerrón, controvert­it exgovernad­or de la regió de Junín. Condemnat per corrupció, Cerrón concorre com a candidat a segon vicepresid­ent en el tiquet electoral de Castillo, que durant dotze anys va militar en l’estructura regional de Perú Posible, el partit fundat per l’expresiden­t centredret­à Alejandro Toledo (2001-2006).

Mentre finalitza l’escrutini i es confirma que Castillo i probableme­nt Fujimori passaran a segona volta, els resultats revelen l’atomitzaci­ó

El sindicalis­ta va superar la meitat dels vots a les regions andines més pobres i postergade­s

Castillo proposa mantenir el seu sou de docent si arriba a la presidènci­a i abaixar el de ministres i diputats

 ?? REUTERS ?? Pedro Castillo va arribar a cavall al col·legi electoral on va votar a la ciutat de Cajamarca
REUTERS Pedro Castillo va arribar a cavall al col·legi electoral on va votar a la ciutat de Cajamarca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain