La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un banquer a l’Equador

‘Fair play’ després dels resultats electorals a Quito

- ANDY ROBINSON

Pot resultar sorprenent i fins i tot pervers que el president multimilio­nari del Banc de Guayaquil guanyi les presidenci­als en un país on la pobresa ha pujat un 30% des de l’inici de la pandèmia i afecta més d’un de cada tres equatorian­s. Però Guillermo Lasso ha explotat tensions i odis en una dividida esquerra equatorian­a que el jove economista Andrés Arauz no ha pogut curar.

D’una banda, el corrent desenvolup­ista vinculat a la figura polèmica de Rafael Correa, un polític recordat pels anys de modernitza­ció accelerada durant la bonança de les matèries primeres (2007-2014), però també pels seus tics autoritari­s. Per l’altre, un indigenism­e antiextrac­tivista, potser utòpic en un país molt dependent del petroli i els minerals, que va convèncer ni més ni menys que el 18% de l’electorat perquè votés nul sabotejant així la campanya d’Arauz.

Malgrat ser el candidat millor preparat per a elaborar una alternativ­a coherent al dur ajust fiscal de l’FMI que va desencaden­ar batalles campals entre indígenes quítxua i la policia l’octubre del 2019, l’economista Arauz no ha aconseguit la reconcilia­ció. El suport de destacats personatge­s del moviment indígena com Jaime Vargas no el va salvar.

Després de la victòria d’Arauz en la primera volta, no hi va haver trasllat de vots a la seva candidatur­a des del candidat indígena Yaku Pérez del partit Pachakutik, que va perdre el segon lloc per uns quants vots. Arauz va treure pitjors resultats a les zones amb més presència indígena, a la serra andina -entre elles Quito– i a l’Amazònia, que a la costa.

Però hi ha elements encoratjad­ors en el resultat. En primer lloc, l’absència de noves acusacions de frau com les que Pérez va llançar contra Lasso en la primera volta. Podria haver estat diferent. Quan es van tancar les escoles a les cinc de la tarda de diumenge a l’Equador, la decisió de publicar enquestes a peu d’urna – que van donar la victòria a Lasso– va ser criticada per observador­s electorals com el Grup de Puebla. “Ho valorem negativame­nt ja que aquests sondejos són de les empreses enquestado­res privades que no són imparcials i de l’Organitzac­ió d’Estats Americanes (OEA)”, va dir Cristina Facieben, observador­a catalana integrada en al grup de la Internacio­nal Progressis­ta per Comissions Obreres. Els observador­s temien “una altra vegada el fantasma del frau”, va afegir.

Però no va ser així. En part pel marge relativame­nt ampli de victòria de Lasso –5 punts– però també gràcies a l’actitud d’Arauz. El candidat perdedor va reconèixer la victòria de Lasso diumenge a la nit, va trucar al president electe per felicitar-lo i va acceptar el resultat que va qualificar com “una ensopegada electoral però no una derrota política”. Va ser una mostra important de suport al procés democràtic després d’anys de judicialit­zació en el govern de Lenin Moreno. Molts col·laboradors de Correa han estat inculpats i empresonat­s. “No volem que es continuï empresonan­t els equatorian­s per la seva manera de pensar”, va dir Arauz.

És difícil imaginar que Lasso resolgui fàcilment la profunda crisi socioeconò­mica i sanitària d’un país que voreja la insolvènci­a. L’oposició no només provindrà del Parlament on el seu partit té només 12 escons davant 49 per al partit d’Arauz i 27 per a Pachakutik, sinó també del carrer. “Així que baixi la pandèmia, les protestes tornaran” va dir un exministre de Correa ja crític amb l’expresiden­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain