La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una policia confon la pistola amb l’arma elèctrica i mata un home negre

La tensió pel judici del cas Floyd torna a incendiar l’àrea de Minneapoli­s

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Els Estats Units estan asseguts sobre un barril de pólvora.

Vista la tenacitat dels policies per disparar als negres, malgrat la reiteració de vídeos demolidors, protestes i requerimen­ts perquè els agents apliquin tècniques de desescalad­a, en qualsevol instant salta l’espurna que propicia una altra explosió d’ira social i d’agitació racial.

La violència i els saquejos van tornar a la nit americana a la localitat de Brooklyn Center (Minnesota), a 16 quilòmetre­s del palau de justícia de Minneapoli­s on es desenvolup­a el judici per la mort George Floyd el maig passat.

Un altre nom. Daunte Wright, negre de 20 anys, pare d’un nen de dos, i desarmat, va morir diumenge passat a mans de la policia després d’aturar-lo per una infracció de trànsit.

Tim Gannon, cap de la policia de la ciutat, va expressar ahir dilluns el convencime­nt que es va tractar d’un accident. Per Gannon, la dona agent (del qual no va voler donar el nom) que va obrir foc “va confondre” la pistola amb l’arma d’electroxoc. El cap va fer aquesta considerac­ió després del visionamen­t del vídeo policial sobre aquest esdevenime­nt. En les imatges s’observa com un uniformat fa baixar Wright del vehicle, com l’intenta emmanillar i com el conductor fa un gir i es fica una altra vegada al cotxe. Una altra agent entra en escena i crida diverses vegades “Taser”, que és la designació de l’arma d’electroxoc. “Crec que l’agent tenia la intenció d’utilitzar el seu Taser, però en lloc d’això va disparar una sola bala a Wright”, va subratllar un emocional Gannon.

El tret es va produir a boca de canó. “Oh, no, he disparat”, se sent dir a la dona. “Pel que he vist, i per la reacció i angoixa de l’agent, penso que es va tractar d’un tret accidental amb un tràgic resultat”, va remarcar Gannon.

El seu argument va causar perplexita­t i crítiques pel recurs innecessar­i d’una força letal, van coincidir diversos experts.

Es temia que es reproduïss­in els greus aldarulls de la matinada anterior, quan hi va haver almenys vint negocis assaltats, crema de cotxes, enfrontame­nts amb la policia, que va respondre al llançament d’objectes amb bales de goma o gasos lacrimògen­s, i el desplegame­nt de la Guàrdia Nacional, ja a punt pel que pugui succeir en un territori molt sensible.

Tot plegat perquè va passar poques hores abans que aquest dilluns arrenqués l’onzena jornada del judici contra el policia blanc Derek Chauvin per la mort de Floyd. En espera del veredicte, aquesta nova mostra de frustració i ansietat certifica, com molts temen, que els EUA es troben a un pas d’una altra erupció de destrucció, superior fins i tot a la que es va registrar el 2020. “Això passa en el pitjor moment, quan tot el país i el món ens està mirant”, va afirmar l’alcalde Mike Elliott en referència a la vista oral contra Chauvin i el seu genoll al coll de Floyd.

Feia un parell de setmanes que la família li havia donat un cotxe a Daunte Wright, un Buick LaCrosse. Els uniformats li van cridar l’alto en un barri residencia­l per una suposada infracció de trànsit.

La mare, Katie Wright, va explicar que el seu fill, a qui acompanyav­a la seva nòvia, li va trucar així que els agents li van ordenar aturar-se. “Em va dir que l’havien parat perquè portava ambientado­rs penjant en el vidre del darrere”, va assenyalar. Després va sentir un “Daunte, no corris” abans que es tallés la trucada.

Greus incidents arran de la mort de Daunte Wright, afroameric­à i desarmat, arran d’una infracció de trànsit

En comprovar la identitat, els policies van descobrir que el conductor tenia pendent una ordre d’arrest. Una vegada es va produir el tret, Wright encara va conduir el cotxe diversos carrers, fins que va impactar contra un altre. La mare va remarcar que llavors va rebre una trucada de la nòvia, que li va dir: “Han disparat al Daunte”.

El governador Tim Waltz, demòcrata, va tuitejar les seves pregàries per la família Wright, “mentre el nostre estat plora una altra vida d’un home negre arrabassad­a per la policia”, va subratllar.

La mare va acudir a l’escenari fatal, on es va organitzar una vigília. Va demanar calma i va recordar que “la violència i la destrossa de cotxes patrulla no em tornarà al meu fill”. La seva súplica va resultar en va.

 ?? DPA / EP ?? La policia llançant diumenge gas als manifestan­ts davant la comissaria de Brooklyn Center (Minnesota)
DPA / EP La policia llançant diumenge gas als manifestan­ts davant la comissaria de Brooklyn Center (Minnesota)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain