La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els anglesos tornen als pubs, els zoos i les perruqueri­es

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Mai els pubs i restaurant­s no havien estat tan enyorats, i mai els anglesos no haurien imaginat que la llibertat, definida de tantes maneres al llarg de la història, consisteix en realitat en el dret a anar a menjar o a prendre una cervesa (encara que només sigui a l’aire lliure), a les botigues, al zoo o a la perruqueri­a sense que el Govern els hi prohibeixi.

Per culpa de la pandèmia i les seves restriccio­ns, durant els últims tres mesos i mig els ciutadans de la Gran Bretanya han pogut imaginar-se el que era la vida a la Unió Soviètica i l’Europa de l’Est abans de la caiguda del mur de Berlín, sense gairebé marge per al plaer, sense boutiques en les quals comprar roba, amb restaurant­s només als hotels i horaris molt estrictes, res de bars, cafeteries o discoteque­s, tot estrictame­nt controlat per l’Estat. Per això ahir, en paraules del mateix primer ministre Boris Johnson, va ser celebrat com “el primer pas cap a la llibertat”.

Totes les botigues, que estaven tancades des del Nadal, van poder tornar a obrir, encara que algunes s’han quedat pel camí i hi ha infinitat de locals buits; les perruqueri­es es van omplir des de les nou del matí, amb clients amb aspecte d’homes de Neandertal i dones rosses que durant el confinamen­t s’havien convertit en morenes; es van reprendre les classes per al carnet de conduir i els parcs zoològics van tornar a rebre visitants, el mateix que bibliotequ­es, gimnasos i centres comunitari­s; i encara que els viatges de turisme a l’estranger continuen prohibits, els anglesos van obtenir vènia del seu Govern per anar si volen el País de Gal·les. No són les Seychelles, però alguna cosa és alguna cosa.

“Molta prudència, que tothom es comporti de manera responsabl­e perquè no s’hagi de posar una altra vegada el candau”, va advertir Johnson, qui va confessar que li hauria agradat anar ahir al pub tant com qui més, però no va poder fer-ho pel dol nacional decretat fins diumenge que ve després de la mort del duc Felip d’Edimburg. Després de la reducció de les restriccio­ns, hi podrà haver trenta convidats al funeral a Windsor.

Gràcies a l’èxit de la seva campanya de vacunació, la mitjana de casos de covid a Anglaterra és de dinou per cent mil habitants, les noves incidèncie­s diàries estan entorn de les tres mil, ahir van morir tretze persones a tot el Regne Unit, i als hospitals

VIATGES Des d’Anglaterra hi ha permís per anar de vacances al País de Gal·les, un primer pas

HOSTALERIA La gent surt en massa a menjar i beure a l’aire lliure, però els locals perden diners

queden només 2.800 pacients. Johnson va prometre que el 21 de juny acabarien totes les restriccio­ns si les coses evoluciona­ven bé, però depèn de l’arribada o no de noves variants, i que les infeccions no es tradueixin en ingressos hospitalar­is. Els viatges a l’estranger seran sota estricte control, amb tests abans d’entrar al país i una vegada dins (i quarantene­s en cas de tractar-se de zones de més risc).

Però encara que la ciutadania es va llançar als pubs i restaurant­s com si no hagués vist mai una canya de cervesa (i això que feia fred), i en algunes botigues del centre hi havia cues per entrar com si fos Nadal o les rebaixes, els propietari­s dels establimen­ts no estan ni de bon tros tan entusiasma­ts. Molts locals de restauraci­ó no tenen terrasses ni la possibilit­at de posar taules al carrer, i els comerços necessiten masses, no compradors de tres en tres i amb màscara per mantenir la distància social. Llibertat, sí, però amb comptagote­s.

 ?? PETER CZIBORRA / REUTERS ?? Tres homes beuen cervesa a la terrassa d’un pub a Londres
PETER CZIBORRA / REUTERS Tres homes beuen cervesa a la terrassa d’un pub a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain