La Vanguardia (Català-1ª edició)

Von der Leyen crida Michel a pactar contra el ‘sofagate’

La Comissió Europea propugna “cercar un modus vivendi”

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

El 2017 Jean-Claude Juncker va proposar una solució radical per posar fi a les disputes entre el president del Consell Europeu i el de la Comissió. Es tractava d’unificar els càrrecs. Ho va plantejar en una ocasió de debò i en una altra de broma. En to formal, en una compareixe­nça al Parlament Europeu el setembre del 2017, va recomanar fusionar tots dos càrrecs. “Europa seria més fàcil d’entendre si un capità dirigís el vaixell”, va dir el llavors president de la Comissió, en un anunci per sorpresa que no va tenir cap ressò. Quatre mesos abans, Juncker havia aprofitat una trobada amb Donald Trump per llançar un missatge similar en to més jocós. Quan el llavors president del Consell Europeu, Donald Tusk, li va comentar a Trump que a Europa hi havia dos presidents, Juncker va afegir, assenyalan­t Tusk, que “n’hi havia un de més”. Era el Juncker irreverent davant un Trump que no va donar senyals ni d’entendre ni d’interessar-se gaire per la complexita­t de les presidènci­es europees.

Ara la tensió entre tots dos presidents europeus ha saltat a primera línia arran del sofagate, l’incident de dimarts passat a Ankara, on, mentre Recep Tayipp Erdogan i Charles Michel ocupaven els llocs d’honor de la reunió, Ursula von der Leyen quedava relegada al sofà lateral, en una posició subalterna.

Això va passar fa una setmana i des d’aleshores Charles Michel s’ha prodigat en declaracio­ns per justificar-se, conscient que les imatges en què apareix observant el menyspreu a Von der Leyen sense reaccionar el deixen en una situació compromesa, mentre que la presidenta de la Comissió

Europea ha guardat un escrupolós silenci. No va ser fins ahir que tots dos presidents van parlar del tema, i va ser en la reunió setmanal que mantenen els dilluns.

La trobada va arribar precedida per una petició de l’equip de Von der Leyen en què requeria “cercar un modus vivendi” entre les dues institucio­ns per assegurar una millor preparació en properes visites a països tercers. “Posar música a la lletra” dels principis que estableixe­n els tractats, segons el portaveu de la Comissió Europea.

En la reunió, les dues parts van

SIS DIES DESPRÉS Els presidents parlen de l’incident d’Ankara, que avui expliquen al Parlament Europeu

LA DISCREPÀNC­IA DE FONS El Consell i la Comissió topen sobre el paper dels seus respectius màxims responsabl­es

manifestar la disposició a treballar conjuntame­nt per evitar que es produeixin nous sofagates. Tot bones paraules, encara que, al marge, fonts del Consell Europeu afegeixen que si el servei de protocol de la Comissió hagués viatjat a Ankara, l’incident es podria haver evitat.

El que és subjacent en el fons és la discrepànc­ia en les institucio­ns sobre el paper respectiu dels seus presidents. El Consell destaca el paper preeminent de Michel, recolzant-se en l’article 15 dels tractats de la UE, que especifica que “el president del Consell Europea assumirà, en el seu rang i condició, la representa­ció exterior en els afers de política exterior i de seguretat comuna, sense perjudici de les atribucion­s de l’alt representa­nt de la UE”. Des del Consell, equiparen Michel amb el rang protocol·lari de cap d’Estat, i Von der Leyen, amb el de primer ministre.

En canvi, a la Comissió Europea situen tots dos presidents al mateix nivell. “No reivindiqu­em res que no figuri als tractats”, afirma el seu portaveu Eric Mamer, que insisteix que Von der Leyen no vol ocupar el lloc del Consell en temes de política estrangera i de seguretat comuna.

Que tots dos presidents no hagin parlat personalme­nt del cas fins ahir, sis dies després de l’incident a Turquia, no sembla casual. Von der Leyen no ha mostrat cap interès a fer-ho. El seu portaveu ho justifica perquè d’Ankara va anar a Jordània i va passar el cap de setmana a Alemanya, per visitar la seva família, que no veia des de Nadal.

Avui Von der Leyen i Michel estan citats a comparèixe­r davant el president del Parlament, David Sassoli, i els caps dels grups parlamenta­ris, l’anomenada conferènci­a de presidents. És un primer contacte, en un Parlament que de manera immediata es va queixar del sofagate de Turquia, tot consideran­t-lo una humiliació a la presidenta de la Comissió Europea. Tampoc no serà l’únic contacte, perquè els grups han requerit analitzar el cas en el pròxim ple.

“Els líders dels grups escoltarem Von der Leyen i Michel sobre la visita a Ankara. Estem satisfets que hagin acceptat la nostra invitació i que també participin en la pròxima sessió plenària per explicar el que va passar a tots els eurodiputa­ts”, va escriure a Twitter la cap dels socialiste­s europeus, Iratxe García Pérez.

 ?? DPA VÍA EUROPA PRESS / EP / ARXIU ?? El president turc rebent dimarts passat Charles Michel i Ursula von der Leyen a Ankara
DPA VÍA EUROPA PRESS / EP / ARXIU El president turc rebent dimarts passat Charles Michel i Ursula von der Leyen a Ankara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain