La Vanguardia (Català-1ª edició)

El primer somriure espacial

Rússia celebra el 60è aniversari del vol de Iuri Gagarin, el primer astronauta de la història

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Quina és l’estrella que més escalfa a la galàxia russa? No es perdin en òrbites històrique­s i polítiques. Per davant de Stalin i de Putin, el rus més influent de l’últim segle és Iuri Gagarin, segons la la revista Forbes en rus. Aquesta fama la va aconseguir el 12 d’abril del 1961, quan fa 60 anys es va convertir en el primer ésser humà que solcava l’espai, una gesta que Rússia va celebrar ahir amb magnificèn­cia.

El vol de Gagarin, que tenia 27 anys, va començar al cosmòdrom de Baikonur (llavors a l’URSS). Abans d’enlairar-se va pronunciar una de les frases que ha quedat per a la història: “Poékhali” (“anemhi!”). El viatge va ser curt, 108 minuts, i va completar una volta a la Terra. Però va tenir gust de victòria en plena guerra freda. Avui aquell sabor no ha canviat. El 12 d’abril, dia de la Cosmonàuti­ca, sempre és festa a Rússia. Cada any els escolars recorden el primer astronauta de la història i se celebren homenatges als monuments i museus del país.

Ahir, a més, era una data rodona. Les television­s van obrir els telenotíci­es recordant l’efemèride, o connectant amb la ciutat que avui porta el seu nom, i de la qual depèn el poble on va néixer, Klúixino, el 1934. La ciutat, de tot just 30.000 habitants a l’óblast de Smolensk, ha renovat l’estació de tren amb un mural sobre el seu heroi local, desitjosa que el seu museu de l’espai i la casa dels Gagarin atreguin turisme des de Moscou, 180 quilòmetre­s a l’est.

“El vol de Gagarin es recorda i s’honora no només a Rússia, sinó arreu del món, perquè va ser un gran avenç de la humanitat en la ciència”, va dir ahir Serguei Nevérov, diputat per Smolensk.

Fill d’un fuster i una grangera, el jove Iuri es va formar com a obrer metal·lúrgic abans de fer-se pilot. Després de tornar de l’espai, es va convertir en un heroi popular indiscutib­le. La propaganda oficial el presentava amb un somriure immens i sincer com la imatge d’una nació capaç de partir del nivell més humil i d’arribar al màxim.

La valentia del primer astronauta de la història també va quedar demostrada per com d’arriscada era la

 ?? EFE ??
EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain