La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez s’abocarà en la campanya a la recerca del cos a cos amb Ayuso

La implicació del president espanyol el 4-M resta protagonis­me a Iglesias i Casado

- JUAN CARLOS MERINO TONI BATLLORI

“El president del Govern espanyol està absolutame­nt abocat, s’ha ficat totalment en la campanya”, reconeixen a la Moncloa sobre la implicació de Pedro Sánchez en la pugna electoral de Madrid. La decisió d’Isabel Díaz Ayuso de precipitar la cita amb les urnes autonòmiqu­es, adoptada el 10 de març, va agafar tothom per sorpresa al Govern central i al PSOE. Sense temps de reacció, Sánchez va optar per mantenir com a candidat socialista un Ángel Gabilondo que ja enfilava la sortida. Però, tot just cinc dies després de la convocatòr­ia electoral i també per sorpresa, Pablo Iglesias va anunciar que sortia de l’Executiu per anar al rescat de Podem com a candidat a les urnes madrilenye­s. El 4-M va amenaçar llavors de convertir-se en una dura lluita entre Ayuso i Iglesias, dues opcions molt polaritzad­ores i contundent­s que podien deixar el moderat Gabilondo arraconat en terra de ningú, fora de tots els focus. Així doncs, els estrategs de la Moncloa, Iván Redondo i Francisco Salazar, es van afanyar a dissenyar una campanya socialista amb un fort protagonis­me del president del Govern espanyol.

El mateix Sánchez ja va començar així a buscar el cos a cos amb Ayuso denunciant la seva gestió de la pandèmia, qüestionan­t el seu registre de contagis i alertant dels seus “rècords negatius” en la resposta a la crisi sanitària. Entrant al xoc directe amb Ayuso, Sánchez eclipsa en bona part Gabilondo i els fitxatges d’una llista electoral que encapçalen Hana Jalloul, Pilar Llop, Juan Lobato i Irene Lozano. Però la pugna entre Sánchez i Ayuso no només deixa en un segon pla de la contesa electoral el líder del PP, Pablo Casado. També, segons subratllen a la Moncloa, el líder i candidat de Podem, Pablo Iglesias, que perd protagonis­me.

Des que fa tot just un mes el líder de la formació lila va anunciar la sorprenent sortida del Govern central per presentar-se a les urnes, Sánchez ja va protagonit­zar quatre actes de precampany­a amb Gabilondo, i va redoblar la implicació que el líder del PSOE va tenir a les campanyes de les eleccions catalanes, gallegues i basques. Un ritme, malgrat la seva atapeïda agenda presidenci­al, que encara està previst que s’incrementi a partir de diumenge vinent, quan arrencarà oficialmen­t la campanya electoral madrilenya, concentran­t les seves intervenci­ons sobretot els caps de setmana.

A més del reiterat acompanyam­ent de Sánchez, Gabilondo també està sent acompanyat als seus actes electorals per nombrosos ministres i dirigents socialiste­s. Ara per ara, han compartit escenari amb ell Carmen Calvo, José Luis Ábalos, Teresa Ribera, Reyes Maroto, Adriana

Lastra i el vencedor de les eleccions catalanes, Salvador Illa. I això tot just acaba de començar.

Malgrat que la victòria d’Ayuso es dona gairebé per descomptad­a, a la Moncloa veuen grans possibilit­ats que el PP perdi, després de 26 anys de governs ininterrom­puts, la joia de la corona autonòmica que representa Madrid. “Si ens mobilitzem, us ho asseguro, ho aconseguir­em”, va animar ahir Gabilondo en un acte a Ferraz en què va presentar el seu nou lema de campanya: “Fesho

EL LEMA: “FES-HO PER MADRID” Gabilondo apressa a la participac­ió el 4-M: “Si ens mobilitzem, ho aconseguir­em”

DOS BLOCS EMPATATS Al PSOE avisen que tot just 50.000 vots podrien desallotja­r el PP de la Puerta del Sol

per Madrid”. Segons les anàlisis dels estrategs socialiste­s, els blocs de l’esquerra i de la dreta estan molt equilibrat­s, fins al punt que el desempat electoral podria estar en mans de tot just 50.000 vots. Per això, el PSOE basa la seva estratègia en la mobilitzac­ió de l’electorat progressis­ta gràcies a la intensa implicació de Sánchez.

Un dels grans missatges dels socialiste­s adverteix que Ayuso necessitar­à el suport de Vox per revalidar el càrrec de presidenta autonòmica. “Madrid no pot ser la primera regió europea on governi la ultradreta”, va alertar Gabilondo. “Votar a favor de Madrid és parar el govern de Colón”, va insistir. “La teva llibertat és anar a votar”, va demanar l’exministre, com a rèplica al lema d’Ayuso que contraposa la llibertat al comunisme que personific­a en Iglesias. “Hi ha partit”, diuen a Ferraz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain