La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els empleats de l’Estat podran teletrebal­lar tres dies per setmana

L’Administra­ció central pacta amb els sindicats les regles de l’ocupació a distància

- REDACCIÓ

Els empleats que depenen de l’Administra­ció central podran treballar fora de les oficines tres dies per setmana i disposaran de mitjans informàtic­s i tècnics a compte dels seus centres de treball. El ministre de Política Territoria­l i Funció Pública, Miquel Iceta, va signar ahir un acord amb els sindicats que establirà el marc laboral per definir el teletrebal­l.

La normativa que sorgirà d’aquest acord afectarà exclusivam­ent els treballado­rs de l’Administra­ció General de l’Estat, un contingent de poc més de mig milió de treballado­rs dels més de dos milions que integren el servei públic a Espanya.

En el conjunt de l’Estat algunes comunitats tenen regulat, entre les quals el País Basc des del 2012 o Catalunya des de l’agost de l’any passat, el teletrebal­l dels empleats públics, per bé que amb condicions diferents de les que ahir van sancionar el ministeri i els sindicats.

L’acord subscrit afectaria els treballado­rs públics amb activitat compatible amb la feina a distància, que sempre tindrà un caràcter voluntari i reversible. Un dels objectius que persegueix aquest acord és “fomentar la presència de l’Administra­ció de l’Estat en zones de declivi demogràfic”, per la via de facilitar les condicions de treball.

Contra el que se suposa, l’Administra­ció espanyola té un nivell de digitalitz­ació que la situa entre els països més avançats en aquesta matèria. Tot i això, aquesta situació no ha impedit que, darrere el tancament de moltes oficines durant la pandèmia, hi hagi hagut ineficiènc­ies.

Catalunya té regulat des de l’agost el teletrebal­l a través d’un decret que va establir un màxim de dos dies. A més els treballado­rs han de fer servir els seus propis mitjans per poder prestar servei.

Al País Basc la normativa deriva de l’Estatut de l’Empleat Públic aprovat el 2007 i considera el teletrebal­l una facilitat per a persones que tenen alguna limitació però que poden i volen continuar prestant servei a l’administra­ció. Entre aquestes limitacion­s s’hi inclou la violència de gènere.

De fet, les comunitats autònomes espanyoles i l’Administra­ció central ja van acordar fa un any un marc comú per avançar en la digitalitz­ació de les administra­cions públiques.

L’acord entre el ministeri que dirigeix Miquel Iceta i els sindicats formarà part de l’estratègia de transforma­ció digital del sector públic i, d’acord amb la nota feta pública ahir pel ministeri, es dedueix que formarà part dels projectes de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a. Sota aquest epígraf, aquests projectes es podrien beneficiar dels plans dels fons comunitari­s que aquest mateix matí presentarà el president del Govern central, Pedro Sánchez.

Els treballado­rs públics rebran mitjans materials per poder desenvolup­ar les tasques fora de l’oficina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain