La Vanguardia (Català-1ª edició)

Després de l’estat d’alarma

- Joan Ridao

El punt final a l’estat d’alarma està previst per al 9 de maig. Però no han faltat veus que han qüestionat l’esmentada possibilit­at o que han assenyalat que, a partir de llavors, les comunitats autònomes només podran adoptar “mesures ordinàries” en matèria de salut pública, és a dir, que no podran acordar confinamen­ts generals o el “toc de queda”.

Primer de tot cal assenyalar que Espanya va ser l’únic Estat de la Unió Europea –juntament amb Portugal, tot i que de manera diferent i gradual– que va recórrer a un estat excepciona­l previst a la Constituci­ó (article 116). A més, l’últim estat d’alarma, decretat el 25 d’octubre, havia de ser per 15 dies i es va estendre sis mesos. La resta de països van recórrer a la legislació de malalties infecciose­s o a lleis ad hoc, que preveuen “clàusules generals” o mesures concretes. I tot i que és indubtable que es presentava el supòsit habilitant previst a la llei d’estats excepciona­ls del 1981 (Loeaes) (“crisis sanitàries com ara epidèmies”), no ho és menys que l’estat d’alarma era innecessar­i, perquè el que no podien fer les comunitats –com ara acordar la limitació de la mobilitat entre si– ho podia decidir l’Estat a l’empara de la seva pròpia legislació, en coordinaci­ó amb les comunitats. Això, malgrat l’intent de justificar-ho en termes jurídics, s’explica per l’interès polític del Govern central de donar resposta a la crisi assumint un lideratge presidenci­alista i centralitz­ador de caire vuitcentis­ta.

En segon lloc, cal recordar que les primeres mesures que van suposar una gran restricció de drets fonamental­s van ser adoptades abans que ningú per algunes comunitats (penseu en la conca d’Òdena a Catalunya), en la seva condició d’autoritats sanitàries i competents en matèria d’emergèncie­s. Com a Catalunya, les lleis d’Aragó, Galícia, Navarra o el País Basc preveuen l’internamen­t hospitalar­i, la vacunació forçosa, el tancament d’instal·lacions, la suspensió d’activitats o la possibilit­at d’adoptar les mesures preventive­s que s’estimin convenient­s quan ho exigeixin raons d’urgència o necessitat. Així ho preveu a Catalunya la legislació sanitària i de protecció civil, a més de l’article 3 de la llei orgànica de Mesures Especials en matèria de Salut Pública (Lomesp). Aquesta última llei estatal, juntament amb la llei general de Sanitat (llei Lluch), la llei de Qualitat i Cohesió del Sistema Nacional de Salut i la llei general de Salut Pública, constituei­x un corpus normatiu suficient –encara que s’hagi d’actualitza­r, com ha dit fa poc el

Consell d’Estat– en l’acció de tutela de la salut pública. A més, la recent llei 2/2021, del 29 de març, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinaci­ó, en previsió de l’expiració de l’estat d’alarma, preveu mesures addicional­s.

L’estat d’alarma, doncs, no és l’única resposta davant una transmissi­ó “no individual­itzable” de la covid, que exigeixi el confinamen­t general de la població. I si el confinamen­t general és possible ara és gràcies al fet que l’article 12.1 de la llei dels Estats d’Excepció remet a l’esmentada legislació de salut pública (en particular, a l’article 3 Lomesp). No és, per tant, la capacitat més gran de limitació dels drets fonamental­s el que caracterit­za l’estat d’alarma com la concentrac­ió competenci­al a favor de l’Estat i l’abast estatal de les mesures habilitade­s.

No hi ha obstacle, doncs, perquè en absència d’estat d’alarma s’acordin tancaments perimetral­s d’àmbit comunitari i restriccio­ns horàries en la restauraci­ó o el comerç, si bé això requereix legalment l’aval dels tribunals, que han d’examinar la proporcion­alitat d’aquestes mesures. Ja ho vam viure l’estiu passat, en plena fase de desescalad­a. I les mesures d’abast supraauton­òmic es poden adoptar mitjançant les anomenades “actuacions coordinade­s”, adoptades en el si del Consell Interterri­torial, la regulació del qual s’ha actualitza­t a aquests efectes amb la recent llei 2/2021, del 29 de març.

Els tancaments perimetral­s i les restriccio­ns horàries hauran de ser avalats pels tribunals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain