La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP denuncia la cúpula d’Interior pel cas De los Cobos

- CARMEN DEL RIEGO

El PP va presentar ahir una denúncia davant el jutjat degà de Madrid contra el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, per un delicte de prevaricac­ió en el cessament del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos.

La denúncia es basa en la sentència del jutjat central contenciós administra­tiu número 8 que va anul·lar el relleu de Pérez de los Cobos com a cap de la Comandànci­a de la Guàrdia Civil de Madrid. En l’escrit es recorda que el cessament del coronel de la Guàrdia Civil està firmat pel secretari d’Estat, a proposta de la directora general, de manera que els considera responsabl­es d’aquesta acció, declarada nul·la, perquè no és conforme a dret.

A parer del PP, els fets resulten “especialme­nt greus”, no només perquè s’exigia a Pérez de los Cobos, per evitar la seva destitució, un comportame­nt que era “manifestam­ent il·legal”, sinó perquè, si hagués accedit al que reclamaven els responsabl­es d’Interior, el seu comportame­nt “podria haver estat constituti­u d’un il·lícit penal que hauria hagut d’assumir” el mateix Pérez de los Cobos.

El PP es refereix a l’argument utilitzat per al cessament del coronel com a responsabl­e de la Comandànci­a de la Guàrdia Civil de Madrid, que no havia informat els seus superiors al ministeri dels informes que se li havien sol·licitat des d’un jutjat sobre les manifestac­ions del 8 de març del 2020, que estaven sent investigad­es per si el Govern central havia ocultat informació sobre la pandèmia perquè es poguessin celebrar el dia de la Dona.

En la denúncia, el PP subratlla que, malgrat que els cessaments són discrecion­als, el Tribunal Suprem estableix que la seva motivació ha de ser suficient, coherent, veraç, completa “i no arbitrària ni desviada, i per descomptat en cap cas sustentada per l’incomplime­nt d’un acte manifestam­ent il·legal”. Pel PP, en el relleu de Pérez de los Cobos “és palmari el contingut injust” de les resolucion­s de cessament, que “en cap cas no s’hauria pogut produir a conseqüènc­ia d’un expedient disciplina­ri, perquè no s’hauria pogut sostenir un procedimen­t disciplina­ri sobre l’incomplime­nt d’un pretès acte il·legal”.

A la denúncia, el PP sol·licita que s’analitzi si els fets donats per provats en la sentència són constituti­us d’un delicte de prevaricac­ió que haurien comès el secretari d’Estat, que va firmar el cessament, i la directora general, que el va proposar, i que ha estat ara anul·lat per haver estat un relleu “manifestam­ent arbitrari, il·legal i injust”.

Els populars acusen el dos de Marlaska i la directora de la Guàrdia Civil per prevaricac­ió

 ?? EP ?? Diego Pérez de los Cobos
EP Diego Pérez de los Cobos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain