La Vanguardia (Català-1ª edició)

El marit de Cospedal tampoc no coneix Bárcenas

López del Hierro diu que “mai” no va estar al PP per feina

- CARLOTA GUINDAL

Ignacio López del Hierro ho nega tot. No coneix l’extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas, no va ser mai a la seu del partit al carrer Génova per motius profession­als i ell no és el “López H” o “López del Hierro” que apareixen als papers de Bárcenas amb la comptabili­tat B del partit.

López del Hierro, empresari i marit de l’ex-secretària general del PP María Dolores de Cospedal, va negar ahir el contingut de les anotacions dels papers de Bárcenas on apareix com a donant de diners al Partit Popular.

La comptabili­tat paral·lela de l’extresorer recull dues presumptes entregues de diners el 1997 i el 1998, sota el concepte de “Lopéz Hierro” i “López H”, per un total de 19 milions de pessetes (més de 114.000 euros). “Jo no soc cap d’aquestes dues persones que hi figuren”, va dir el marit de l’exministra de Defensa durant la seva declaració com a testimoni al judici que se celebra a l’Audiència Nacional per la presumpta caixa B del PP. De fet, va defensar que podrien ser dues persones diferents “López Hernández, per exemple” i una altra persona.

El nom de López del Hierro ha estat recurrent en la investigac­ió que hi ha oberta contra l’excomissar­i de Policia José Manuel Villarejo, amb qui, segons es desprèn de les agendes i les anotacions d’aquest últim, mantenia una relació fluïda.

La Fiscalia Anticorrup­ció va sol·licitar la investigac­ió formal tant de López del Hierro com de Cospedal per la seva presumpta intervenci­ó en l’operació Kitchen, una maniobra “parapolici­al” per robar documentac­ió a Bárcenas, i dirigida des del Ministeri de l’Interior quan governava Mariano Rajoy, que podia esquitxar directamen­t tant la secretària general com el partit.

Al judici a Bárcenas per la caixa B del PP, López del Hierro havia estat citat a declarar en qualitat de testimoni perquè el seu nom hauria aparegut als papers de Bárcenas com a donant de la formació, encara que ell ho va negar.

A la sessió d’ahir van continuar diversos testimonis per intentar corroborar l’existència d’una caixa fora de la comptabili­tat oficial del PP. Un altre dels testimonis, l’empresari Luis Gálvez, va negar la realitat d’aquells apunts i va desmentir la versió de Bárcenas, que va arribar a dir que aquest li havia lliurat un sobre amb diners per finançar la campanya electoral d’Esperanza Aguirre el 2007.

“No he fet mai una donació al PP, no he estat mai a Génova i no conec Bárcenas ni Álvaro Lapuerta”, va concloure Gálvez. Va dir que no sap per què als papers de l’extresorer hi consta un pagament seu de 50.000 euros. “No sé per què apareix això, perquè jo no he pagat”.

En contraposi­ció a aquests dos testimonis, que es van asseure per desacredit­ar els apunts de Bárcenas, un altre testimoni, Santiago Lago, sí que va reconèixer que l’empresa que ell representa­va va fer una donació de 60.000 euros (deu milions de les antigues pessetes) el 1999, tal com consta als papers, quantitat màxima que estava permesa entregar com a donació anònima en metàl·lic a un partit polític.

Aquest testimoni va relatar com va passar. L’empresa per a la qual treballava volia fer una donació al PP i, com que ell era amic de Bárcenas “des dels anys vuitanta”, li va trucar per veure com es podia fer. “Em va dir que no l’hi podíem donar a ell, que havia de ser a Álvaro Lapuerta”, va explicar. Lago va explicar que el que ell s’imaginava és que en aquella època “es lliuraven diners al PP, al PSOE i a l’estel de l’alba”.

López del Hierro nega ser donant del PP i ser el “López Hierro” de les famoses anotacions comptables

 ?? LOEFE ?? López del Hierro, amb mascareta malgrat que era a casa seva, en la declaració davant el jutge
LOEFE López del Hierro, amb mascareta malgrat que era a casa seva, en la declaració davant el jutge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain