La Vanguardia (Català-1ª edició)

Andorra, Twitter, Instagram, Colau, Pujol i Bosé

-

de Twitter podran continuar practicant l’oportunism­e, la ignorància i el postureig narcisista que defineix la part més intranscen­dent del seu llegat. A El món a RAC1, reflexiona­nt sobre el negacionis­me que reivindica Miguel Bosé a Lo de Évole (La Sexta), la periodista Mònica Planas diu: “Em preocupa que el pes mediàtic que se li dona al negacionis­me sigui més perjudicia­l que el negacionis­me en si”.

El documental Pujol: els secrets d’Andorra (TV3) és un exemple d’enginyeria deontològi­ca. D’una banda, aplica el rigor avalat per la marca 30 minuts a l’hora d’explicar, alternant dades amb opinions i anàlisis, la complexita­t del cas dels diners no declarats per la família Pujol. De l’altra, relativitz­a la gravetat del pecat comès pel president Jordi Pujol situant-lo en un context polític. Un context en què, sense la intervenci­ó de les claveguere­s de l’Estat, no hauria emergit la porqueria que fins aleshores s’havia mantingut en una zona de cordial i recíproca impunitat. No hi ha proves concloents per oferir certeses sobre la corrupció de l’origen dels diners però sí indicis per mantenir intactes totes les sospites.

Però com que no és el mateix un pecat, una negligènci­a o un delicte, al final el documental ajuda a endreçar els elements d’un cas que s’ha eternitzat, com si això contribuís a preservar les cortines de fum. De passada, però, situa al cim d’aquesta concatenac­ió d’escàndols el testimoni de Joan Pau Miquel, ex-conseller delegat de la banca privada andorrana devastat per l’ona expansiva de l’operació Catalunya, que denuncia de manera categòrica les pràctiques de presumptes representa­nts de l’Estat. Al final, una de les possibles conclusion­s racionals convida l’espectador a desanimar-se en comptes d’indignar-se i a intuir que, en nom de patriotism­es asimètrica­ment complement­aris, es debiliten el sistema democràtic i la confiança en les institucio­ns.

El documental sobre Pujol manté intactes totes les sospites

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain