La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts ajorna el seu congrés al maig en plenes negociacio­ns amb ERC

Els postconver­gents conviden Aragonès a implicar-se si vol accelerar l’acord

- SERGI QUITIAN Sergi Pàmies

Junts no té presses. Ho han reiterat aquest dilluns en relació amb les negociacio­ns amb ERC per formar Govern. I també ho han aplicat a la seva pròpia organitzac­ió interna ajornant dues setmanes el congrés extraordin­ari en què han de triar el president del Consell Nacional del partit. El conclave serà finalment el divendres 7 i el dissabte 8 de maig, quan faltaran menys de tres setmanes perquè el dia 26 del mateix mes s’acabi el termini perquè es convoquin eleccions automàtiqu­es si abans no hi ha hagut una investidur­a. S’estreny el calendari català.

Semblava que la intenció inicial de JxCat passava per haver lligat un acord amb ERC abans d’aquest congrés. Les seves primeres projeccion­s parlaven de l’abril, i ara ja es mira de reüll a inicis de maig, tot i que atenent el ritme de les negociacio­ns ara com ara els de Carles Puigdemont no volen especular amb cap data. El que és substancia­l, esgrimeixe­n, és que sigui un bon acord, tot i que encara hagi d’esperar unes setmanes.

Formalment el congrés extraordin­ari no decidirà sobre un eventual acord amb Esquerra. Fonts de Junts asseguren que aquesta qüestió ni se sotmetrà a votació, ja que la cita serveix per triar càrrecs. Però discursiva­ment sí que pot tenir importànci­a, ja que hi podria haver un debat encès sobre la posició de Junts. I s’espera que Puigdemont i Jordi Sànchez agafin la paraula.

La direcció manté com a prioritat formar part d’un Govern de coalició amb ERC, però en la mateixa executiva hi ha veus que veurien de bons ulls quedar-se a l’oposició per pressionar els republican­s. Reagrupame­nt, antic socis d’Esquerra que es va integrar a les llistes postconver­gents aquest 14-F, també es va pronunciar ahir en aquest sentit.

En qualsevol cas, Junts avisa que la decisió final la prendrà l’executiva –com ja va fer dues setmanes enrere quan van optar per abstenir-se–, ja que el Consell Nacional del partit encara no està constituït. De fet, aquest congrés se celebrarà per elegir el president del Consell Nacional, que al seu torn serà l’encarregat de convocar per primera vegada l’esmentat òrgan, per bé que difícilmen­t tindrà marge abans d’una eventual investidur­a. La curta vida del nou partit de Puigdemont no li ha permès completar tots els engranatge­s.

A JxCat justifique­n l’ajornament del congrés per qüestions de reglament intern i asseguren que no té res a veure amb la negociació amb Esquerra, però casa amb la seva voluntat d’alentir els contactes, mentre que els republican­s insisteixe­n que “no hi ha ni un sol escull que eviti un acord ara”.

Mentrestan­t, a Junts consideren positiva una implicació més gran en les negociacio­ns de Pere

Aragonès. “Fa moltes crides a tancar un acord com més aviat millor, però ell és qui té més capacitat per accelerar-lo”, subratllen fonts de JxCat.

ERC, en canvi, no veu necessari que Aragonès intervingu­i en el dia a dia de la negociació –“òbviament n’està informat i té plena confiança en l’equip negociador”, apunten–, però s’afanyen a deixar clar que això “no serà en cap cas un problema” per avançar en el pacte.

ERC ja assumeix que aquest pacte no arribarà per Sant Jordi i marquen un altre termini: el 9 de maig, quan venç l’estat d’alarma. Aleshores confien a disposar d’un Govern sense interinita­t. El maig serà llarg.

La reunió es farà tres setmanes abans que s’acabi el termini de la investidur­a, tot i que la decisió és de l’executiva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain