La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ribó demana cooperació i més esforç públic per la transparèn­cia

- JULIO HURTADO

Amb una mica de retard sobre la data prevista –el juliol de l’any passat–, atribuït pel Síndic de Greuges a la “complexa elaboració” del document a causa de la pandèmia abans que a les circumstàn­cies excepciona­ls de la política catalana, Rafael Ribó va lliurar ahir a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el balanç anual en matèria de transparèn­cia, accés a la informació pública i bon govern.

L’informe correspone­nt a l’any 2020 s’ha centrat en la publicitat informativ­a i el dret d’accés a la informació pública, àmbits en què Ribó va demanar a totes les administra­cions un esforç de coordinaci­ó i cooperació que contribuei­xi a accelerar el desplegame­nt de la llei de Transparèn­cia, aprovada pel Parlament el 2014 i que encara, va reconèixer el Síndic, pateix un cert “estancamen­t”.

Malgrat les “millores qualitativ­es” que faciliten l’accés a la informació per part de la ciutadania en alguns portals públics, Ribó va lamentar que a la pràctica s’avança a “dues velocitats”, ja que els organismes amb menys recursos no disposen de les eines adequades per possibilit­ar l’ús i l’anàlisi de les dades sol·licitades i tenen més dificultat­s per “complir les obligacion­s de transparèn­cia”.

“No és admissible el silenci davant una petició d’informació”, va afirmar Ribó, que va exigir un compromís” “més fort per rebaixar la xifra, “encara molt important”, de sol·licituds que no reben resposta i que mantenen Catalunya lluny d’arribar als nivells de comunitats com ara Andalusia, Aragó o Extremadur­a en el desenvolup­ament del dret a l’accés a la informació.

 ?? JXCAT / ACN ?? La vicepresid­enta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, ahir després de la reunió de la direcció del partit
JXCAT / ACN La vicepresid­enta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, ahir després de la reunió de la direcció del partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain