La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’oposició busca mecanismes per controlar el Govern en funcions

El PSC insta Aragonès a deixar de banda la via independen­tista i donar suport a Illa

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

El Govern de la Generalita­t en funcions no compareix al Parlament des del 3 de març i el PSC té previst registrar avui a la Cambra catalana diverses iniciative­s per garantir que l’Executiu que encapçala el vicepresid­ent Pere Aragonès expliqui la seva gestió de la pandèmia i d’altres qüestions rellevants com les sol·licituds dels fons Next Generation de la Unió Europea per a la recuperaci­ó econòmica.

“No veiem el Govern treballant de manera incisiva en els fons europeus”, va lamentar ahir la seva portaveu parlamentà­ria, Alícia Romero, que creu que s’està “perdent un temps preciós”. D’altra banda, el president del Govern central, Pedro Sánchez, presentarà avui els projectes que defensarà a Brussel·les i demà compareixe­rà al Congrés per parlar dels fons.

Altres grups com Ciutadans i Vox ja van presentar fa uns dies sengles escrits en aquesta línia per reclamar que se celebrin sessions de control cada 15 dies.

Romero, així mateix, va apressar Esquerra Republican­a i Junts a pactar un executiu com més aviat millor. “Si negocien per repetir un fracàs, que ho facin ara, millor demà que demà passat”, va apuntar la diputada socialista després d’assenyalar que cada cop que els socialiste­s s’han acostat als republican­s han tingut la mateixa resposta: pactaran amb JxCat i la CUP.

Atesos els pocs avenços d’aquestes negociacio­ns entre els grups independen­tistes, els socialiste­s van instar ahir els republican­s a deixar de banda aquesta via i “acceptar” Salvador Illa com a guanyador de les eleccions, com a alternativ­a “progressis­ta i d’esquerres”.

La portaveu del PSC, però, va recalcar que ERC, perquè sigui possible l’acord, hauria “de canviar de prioritats i abandonar la unilateral­itat, la desobedièn­cia i la independèn­cia”. “ERC ha triat el camí independen­tista, una via morta i fracassada”, va apuntar Romero.

La dirigent socialista també va advertir Aragonès que “el preu del seu pacte” amb Junts “puja cada cop més” i va qualificar la negociació de “mercat de Calaf”. “S’han empassat Aurora Madaula a la Mesa. Potser també s’empassen el Consell per la República”, va vaticinar la diputada. “És indecent que un organisme privat estigui per sobre de la Generalita­t”, va afegir.

Els comuns, per la seva banda, van marcar el 9 de maig com a data límit perquè hi hagi un nou govern català, tot i que el termini per a la repetició electoral s’acaba el 26 de maig. El motiu no és cap altre que el final de l’estat d’alarma previst en aquesta data.

Joan Mena, portaveu de Catalunya en Comú, va advertir que seria desitjable que hi hagués un nou Govern aleshores i va lamentar que des de fa més de mig any l’Executiu català no tingui competènci­es plenes, enmig de la pandèmia.

 ?? PSC ?? Romero ahir en roda de premsa
PSC Romero ahir en roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain