La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alcaldessa baixa de la xarxa

- Màrius Carol

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha baixat de Twitter, però mantindrà la seva presència en xarxes socials mitjançant Facebook i Instagram. La raó és que Twitter amplifica les polèmiques i els discursos d’odi, de manera que acaba per convèncer l’usuari que la humanitat és dolenta, desconfiad­a i egoista. Per tot això, conclou que s’ha adonat que també ella és millor persona fora de Twitter. És indubtable que Colau s’ha sentit alliberada per la seva decisió, que sens dubte servirà per posar una vegada més damunt la taula l’agressivit­at d’aquesta xarxa, que té 350 milions de seguidors. El degoteig de personatge­s que s’han donat de baixa abasta d’Andrés Calamaro a Adele, d’Alec Baldwin a Miley Cyrus, de Dulceida a Màxim Huerta. Tots ells manifesten que no suporten els haters, que s’han sentit amenaçats o insultats, i que els altera la sobreexpos­ició.

La millor definició de Twitter és el del blogaire i empresari Chris Pirillo, que el va qualificar com un bon lloc per dir-li al món el que estàs pensant

Twitter és un bon lloc per dir el que estàs pensant abans que ho hagis pensat

abans que hagis tingut l’oportunita­t de pensar-ho. Jo mateix vaig descobrir un tuit desagradab­le d’una persona amiga per una cosa que havia escrit i, quan me la vaig trobar al cap d’uns dies, no era conscient de la seva desconside­ració. Tot i així, em va demanar disculpes pel que va poder ser un impuls incontrola­t. La instantane­ïtat de Twitter no dona temps a la reflexió.

Una de les persones més dures amb Twitter va ser el semiòleg Umberto Eco, que va declarar: “Les xarxes socials donen el dret de parlar a legions d’idiotes que abans només xerraven al bar després d’un got de vi, sense mal a la comunitat. Ells eren silenciats ràpidament, però ara tenen el mateix dret a parlar que un premi Nobel: és la invasió dels idiotes”. A Eco li molestava el narcisisme que fomenten i que les xarxes haguessin pres el lloc del mal periodisme, on les informacio­ns flueixen sense control. Però Eco també va reconèixer que possibleme­nt amb Twitter Auschwitz no hauria estat possible, perquè la notícia s’hauria difós viralment. Fenòmens com el #MeToo o el Black Lives Matter li deuen molt a Twitter, però també el populisme i personatge­s com Trump. Cal saber utilitzar les xarxes socials i sobretot protegir-se’n. És imprescind­ible domar el nostre altre jo digital. I recordar que qualsevol cosa que diguem queda. Com va dir l’expert Jure Keplic: “El que passa a Las Vegas es queda a Las Vegas, el que passa a Twitter es queda a Google per sempre”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain