La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pàgina que cal oblidar

- Miquel Roca Junyent

Voler posar fi a l’extrema dreta des de la violència és un error. Precisamen­t, aquest és l’escenari que més els afavoreix. I per això, si cal, intentaran provocar-la i, fins i tot, aparèixer com a víctimes. La seva violència, la irritació que provoquin els crits, la gestualita­t, les proclames, no legitimen la reacció violenta. Així, guanyen; és amb l’exemple i la pràctica de la llibertat que hi perden. I si en fan un mal ús, serà la justícia qui ho haurà d’impedir. Hi ha prou figures legals que castiguen les proclames d’odi, de racisme, d’enaltiment de qualsevol tipus de supremacis­me. És amb la paraula i el dret que s’ha de guanyar aquest combat.

Certament, aquest combat demana molta intel·ligència democràtic­a. D’entrada, recordant les pàgines dramàtique­s que els extremisme­s totalitari­s han escrit al llarg de la història. A ells els correspon la titularita­t de genocidis i persecucio­ns, de camps d’extermini i gulags. La llibertat sempre, en aquesta memòria, hi apareix com a víctima. I això s’ha de recordar, fer-ho present. La polaritzac­ió de la vida política i social arrossega el risc de la violència. No ens pot agafar despreving­uts. Els exercicis de memòria històrica han d’estar presidits per la voluntat de superar el passat, no de tornar-lo a viure. Almenys, aquest ha de ser l’objectiu dels defensors de la llibertat, de la convivènci­a, del respecte de la diferència com a fonament d’un Estat de dret.

Malauradam­ent, a tot Europa la violència totalitàri­a no desapareix. Diuen alguns analistes que fins i tot s’incrementa. A Alemanya es constituei­x en una força estable i molt present electoralm­ent; a França, apareix com una força capaç d’alimentar una alternativ­a presidenci­al. No serà impedint violentame­nt que puguin parlar que aquest perill s’esvairà. Cal i caldrà més intel·ligència. Buidar de contingut les seves proclames, denunciar la inestabili­tat que comporten, posar de relleu la confrontac­ió que defensen. Però la seva amenaça per a la llibertat no els expulsa, d’entrada, dels beneficis de la llibertat.

La llibertat es declara incompatib­le amb la gestualita­t totalitàri­a. Condemna i sanciona tota apel·lació discrimina­tòria; tipifica com a contrari a la convivènci­a l’enaltiment, la defensa o la simple nostàlgia de pràctiques o comportame­nts que pretenguin emparar-se en fets o doctrines que han omplert de misèria el passat de la nostra història. Però que sigui la justícia la defensora de la llibertat.

El que va passar a Vallecas no és una pàgina positiva per a la convivènci­a democràtic­a. I no s’hauria de repetir. Que no se’ls voti, però que els deixin parlar. Ningú està obligat a escoltar; però s’ha de poder dir que, ben al contrari del que ells han fet tantes i tantes vegades, els defensors de la llibertat volen que fins i tot ells –els nostàlgics del totalitari­sme– puguin gaudir del que aquest valor representa. Segurament, se’ls haurà de demanar que a més de gaudir-ne la sàpiguen respectar. Que la llibertat no permetrà que se n’aprofitin per destruir-la. Però que d’això se n’encarregar­à la justícia.

A bufetades, no! Cal repetir-ho una vegada i una altra: això és el que volen els extremisme­s totalitari­s. Aquest és el terreny en què es mouen a gust. És l’escenari de la força en comptes del debat de la paraula. El raonament aclapara; la força intimida. Que no guanyi el més fort; que guanyi la paraula. Aquesta és l’essència de la llibertat: poder ser, poder fer, poder dir. Poder convèncer. Difícil? Segur! La violència és més senzilla, però sempre –sempre– acaba malament! Seria greu, molt greu, no tenir-ho en compte.

Vallecas, pàgina superada? Tant de bo. En tot cas, pàgina que cal oblidar.

El que va passar a Vallecas no s’hauria de repetir; que no se’ls voti, però que els deixin parlar

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain