La Vanguardia (Català-1ª edició)

A cada solució, un problema

- Joaquín Luna

L’espanyol del segle XX tenia problemes sense solucions i l’espanyol del segle XXI a tota solució li troba un problema, per això avantatges a priori com la vacuna o una Constituci­ó jove –comparin amb la resta de democràcie­s– són causa d’embolics.

Que hàgim convertit la vacunació en una font de malestar i controvèrs­ia diu molt del tipus de ciutadà comú, semblant al ca envejós.

Ja fa molt que un va desconnect­ar de l’activitat portuària, l’activitat tuitaire i, ara, l’activitat sanitària perquè una cosa és erosionar-se la salut fumant i una altra és viure la vida en permanent emprenyame­nt o ficar-se a cibernauta ben “informat”.

La mateixa societat que s’atipa a pastilles –tota llar espanyola, una farmàcia– perquè no suporta ni cinc minuts de malestar s’anima ara i qüestiona aquesta vacuna o aquella, com els brètols negacionis­tes del segle XIX. Que els preguntin als negrets de l’Àfrica tropical sobre si les vacunes tenen contraindi­cacions!

L’espanyol del segle XX tenia problemes sense solució; avui els busca per a cada solució

Força menys que una mort per paludisme, verola o la febre groga.

O tenim una població ximple o hem perdut l’oremus amb l’exigència que l’Estat doni una resposta per a tot –que som nens?– mentre bescanviem informació als xats, aquests patis de veïns maldients d’Arniches però sense l’olor de coliflor.

L’assumpte és senzill: l’Administra­ció ha de vacunar més i regular menys i el ciutadà, decidir sense donar tantes explicacio­ns ni demanarne. Ho agafes o ho deixes. I a mesura que la població de risc és vacunada i baixa el nombre de morts –cosa que ja passa–, oxigen per a l’economia i alegria a la vida, públic al futbol i ball a la música.

Anem perdent per golejada i encara hi haurà qui digui que l’important és el percentatg­e de possessió, l’índex de pilotes recuperade­s o qualsevol estadístic­a menor. En la vida i en el futbol cal posar el peu. I millor morir dempeus que viure agenollats perquè, com tothom sembla oblidar, el final de l’obra és ben conegut sense necessitat de llegir Jaime Gil de Biedma.

Ah! Enhorabona a l’alcaldessa Ada Colau per haver deixat Twitter! Benvinguda al club (m’enorgullei­x no haver estat mai en aquest pati de veïns). Cap alt càrrec o diputat no l’hauria de tenir. Expressar-se a les xarxes és per als pobres, aquells que no tenen on ser escoltats. El contrari de tot alt càrrec polític.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain