La Vanguardia (Català-1ª edició)

La variant britànica explica que augmentin els casos més greus

La vacunació ja aconseguei­x frenar l’entrada a urgències però encara no impacta en ucis Els hospitals cada cop reben més casos emparentat­s: de cada casa es contagien més persones La quarta onada comença amb més ingressats a l’uci que en les tres anteriors

-

Persones ingressade­s en ucis 6/IV 1.500 1.250 1.000 750 500 250 0 1/IV segura: totes són persones en estat crític per la covid.

“I la impressió, repeteixo, la impressió, és que els pacients ens arriben més greus, empitjoren més ràpidament i el virus els fa més mal”, conclou Pere Domingo. “Però estem observant la punta de l’iceberg. Aquesta setmana veurem créixer la infecció a la comunitat”.

La mateixa impressió té Ricard Ferrer, responsabl­e d’intensius de Vall d’Hebron. Els seus pacients empitjoren més ràpidament. Fins i tot els que sembla que no empitjorar­an canvien en hores. “No podem fer prediccion­s de cap mena, però el més lògic és que els efectes de la Setmana Santa apareguin els pròxims dies. El que passi i com evolucioni dependrà de molts factors, des de les restriccio­ns fins al ritme de vacunació. Però la vacunació sí que ja té un impacte en l’arribada de pacients a urgències. Estan protegits davant la infecció els més fràgils, els de més de 80 anys. Això suposa que hi haurà una part de la població que emmalaltia en cada onada que ara ja no anirà a l’hospital”, apunta Ferrer.

Segons el càlcul del grup d’investigac­ió de Biocomsc, a partir de la setmana que ve els ja vacunats

hauran reduït la demanda d’hospitalit­zacions en un 36,9%. I la d’uci, un 20%.

La vacunació d’aquest grup (més de 80 anys) té un impacte mínim en les ucis, perquè la majoria dels pacients d’aquestes edats són molt vulnerable­s, i pocs poden suportar el tractament intensiu que es dona als crítics. “El que sí que ja impacta a l’uci és la vacunació dels pacients amb patologies greus, com els trasplanta­ts, els oncològics, els malalts d’esclerosi múltiple. Tots, si es contagiave­n, eren candidats a l’uci”, afegeix Ferrer.

Al Clínic, amb dos terços dels intensius dedicats a la covid, com passa als principals centres, també tenen la impressió que arriben més greus i que l’agreujamen­t s’accelera (en cinc o sis dies en lloc de vuit o nou). “Però encara no ho podem corroborar amb xifres”, adverteix el cap de secció d’intensius, Pedro Castro. “Nosaltres no hem estat mai de baixada, la pressió de la covid a l’uci és constant des de fa molt”, explica Castro. Passa perquè els cinc grans hospitals, com el Clínic, atenen tots els casos greus del seu grup d’influència. No hi ha descans, ni descens.

Aquesta enorme pressió, amb les ucis ocupades en més d’un 60% per

RESTRICCIO­NS Les conseqüènc­ies de la Setmana Santa es notaran els pròxims dies

BIOCOMSC En dues setmanes la vacuna ja haurà reduït un 36% la demanda d’hospitalit­zacions

malalts covid i amb un ritme de creixement notable, farà que bona part dels hospitals comencin aquesta mateixa setmana a desprogram­ar cirurgies i exploracio­ns que es puguin posposar.

En espera que al final d’aquesta setmana les primeres anàlisis de dades que recullen els principals centres es converteix­in en dades més segures, l’esperable és que la conseqüènc­ia de l’obertura parcial de la Setmana Santa tingui impacte als hospitals els pròxims dies. Com que es tracta de la variant britànica molt majoritàri­ament, és presumible que sigui una pujada notable, malgrat que tot és possible. També la gravetat.

Una altra particular­itat de la variant britànica és que hi ha més casos de famílies completes infectades. “Tenim alguns germans a l’uci o diversos membres de la família entre uci i planta”, explica Ferrer. “Cada vegada veiem més brots familiars en què, si abans se’n contagiave­n dos, ara cauen tots”, explica Pere Domingo. “I també observem una presència d’afectats llatinoame­ricans més gran, molt per sobre del que s’esperaria per la seva proporció en la població”, diu Castro.

Però són impression­s, insisteixe­n. Tot s’ha de fonamentar amb dades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain