La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sanitat trigarà setmanes a decidir si posa una altra dosi d’AZ a menors de 60

Les primeres monodosis de Janssen, que arriben demà, aniran al grup de 70 a 79

- CELESTE LÓPEZ

No hi ha decisió ni n’hi haurà durant un temps, fins i tot setmanes, sobre si els més joves de 60 anys que han rebut la primera dosi d’AstraZenec­a rebran la segona pauta d’aquesta companyia o bé se’ls posarà el vaccí d’una altra farmacèuti­ca. Aquests 2,3 milions de ciutadans hauran d’esperar unes quantes setmanes la decisió final. No hi ha pressa, perquè la immunitat d’AstraZenec­a amb una dosi dura uns 4 o 5 mesos “com a mínim” i la seva eficàcia supera el 70%.

“Al llarg d’aquesta pandèmia hem hagut d’adoptar mesures urgents, però en aquest cas no cal. Prendrem la decisió quan hi hagi informació clara. El més assenyat és valorar quin és l’efecte de cadascuna de les opcions amb estudis específics. Podem esperar”, va reiterar Fernando Simón, director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries.

Simón va justificar les decisions adoptades per Sanitat i les comunitats en relació amb el pla de vacunació adduint el principi de precaució i que Espanya, a través de la UE, ha comprat prou vacunes per immunitzar tota la població (86 milions de dosis de fins a sis companyies) sense haver de córrer cap risc.

De fet, aquesta setmana arribaran 1,5 milions de vacunes, 1,2 de Pfizer ahir, i demà, 300.000 dosis de Janssen. Aquesta vacuna s’espera amb candeletes, perquè n’hi ha prou amb només una dosi, cosa que permetrà incrementa­r de manera considerab­le el ritme de vacunació. Fins al juny arribaran 5,5 milions de dosis de Janssen.

Aquest fàrmac anirà destinat a la població entre 70 i 79 anys (3,9 milions de ciutadans), ara que un 91% dels més grans de 80 han rebut almenys una dosi de Pfizer. Posteriorm­ent s’administra­rà als ciutadans d’entre 60 i 69 anys (5,3 milions).

Però malgrat l’increment de l’arribada de vacunes, la quarta onada ja és una realitat. Però, com reconeix Simón, les vacunes fan que la velocitat de creixement dels casos sigui més lenta.

Ahir, i malgrat que les dades no reflecteix­en clarament la situació epidemiolò­gica per l’efecte cap de setmana (menys proves, retards de les notificaci­ons i menys altes hospitalàr­ies), la incidència acumulada a 14 dies s’acostava als 200 casos per 100.000 habitants (199), amb cinc autonomies en risc extrem, amb entre 330 i 537 casos per 100.000 habitants. Es tracta de les ciutats de Melilla (537), Ceuta (498), Navarra (425), Madrid (336) i el País Basc (320).

I tres més (Andalusia, Aragó i Catalunya) s’estaven acostant a aquest marcador dels 250 casos. En total, set comunitats ja estan

Les vacunes no frenen la quarta onada però sí la velocitat de la pujada: hi ha cinc autonomies en risc extrem

en situació de risc alt (per sobre dels 150 casos). Aquestes dades ja reflecteix­en els efectes de l’augment dels contactes que hi va haver durant la Setmana Santa.

La pujada del nombre de casos i de la incidència persistirà durant els pròxims dies (la incidència a 7 dies supera en un 50% la dels 14 dies), cosa que preocupa especialme­nt per la situació de les ucis, molt plenes. A hores d’ara l’ocupació per pacients covid se situa en més d’un 21%, amb tres comunitats rondant el 40%: Madrid, Catalunya i La Rioja.

Simón espera que els governs regionals prenguin mesures amb aquestes dades per mirar de contenir la quarta onada.

 ?? ELVIRA URQUIJO A. / EFE ?? La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ahir a les Canàries per rebre una altra remesa de vacunes de Pfizer
ELVIRA URQUIJO A. / EFE La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ahir a les Canàries per rebre una altra remesa de vacunes de Pfizer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain