La Vanguardia (Català-1ª edició)

Allau de consultes als metges sobre la vacuna d’AstraZenec­a

- MARTA RICART

El reconeixem­ent d’unes rares trombosis com a efecte secundari poc freqüent de la vacuna contra la covid d’AstraZenec­a i l’acord del Ministeri de Sanitat i les autonomies de no administra­r-la a menors de 60 anys (quan fa un mes no es posava a més grans de 55) han originat una “allau de consultes” als centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya, va confirmar ahir Ethel Sequeira, del grup de salut internacio­nal de la societat catalana de metges de família, la Camfic. La metgessa ho atribueix “als missatges contradict­oris” i que després de l’alerta i les cauteles dels diferents països hi ha hagut una crida a posar-se la vacuna, però moltes persones tenen dubtes sobre si és idònia en el seu cas. Aquests dubtes arriben als metges per telèfon i han envaït les e-consultes al web per contactar amb el CAP.

De la mateixa manera, han augmentat un 35% l’última setmana les trucades al telèfon 061 del Departamen­t de Salut, fins a més de 20.000 al dia. No totes són per recels davant de la vacuna d’AstraZenec­a, però la majoria sí, i també per l’accés a la plataforma de cites per vacunar-se.

Sequeiro va explicar que els dubtes que arriben als CAP són, la majoria, sobre la vacuna d’AstraZenec­a, tot i que també en general sobre si és indicat vacunar-se amb una malaltia o una altra (des d’al·lèrgies fins a problemes vasculars). Moltes consultes són del personal essencial i les persones d’entre 60 i 65 anys que s’han posat una dosi d’Astra i pregunten si és recomanabl­e que se’ls injecti la segona. O volen saber quan la rebran (la vacunació del personal essencial menor de 60 anys ha quedat en suspens) i de quina marca serà. A més, truquen molts dels que es posen ara aquesta vacuna i pateixen algun dels efectes secundaris usuals després de la injecció. Volen que el metge descarti de seguida que sigui una trombosi. El mal de cap després de la injecció és comú, dura un parell de dies i s’alleuja amb paracetamo­l. El dolor per trombosi cerebral no és tan immediat, és molt intens, no l’alleuja el paracetamo­l i s’hi pot afegir la visió doble o borrosa.

El servei balear de salut fins i tot ha habilitat un telèfon per resoldre dubtes. Sequeira va lamentar que els efectes adversos d’AstraZenec­a “s’han magnificat i sobreexpli­cat” i s’ha generat temor en moltes persones.“S’ha posat la lupa sobre aquest preparat, quan totes les vacunes i fàrmacs en tenen”, ha recordat.

La vacunació se n’ha ressentit: si rarament fallava algú a la cita per posar-se la injecció, l’última setmana han deixat d’anar-hi més persones. La metgessa va estimar que en la vacunació del seu centre, el CAP

Casanova de Barcelona, han faltat el 10%. Queda lluny del percentatg­e que va donar divendres la Comunitat de Madrid (70%), però ahir ja va dir que s’havien presentat 26.000 dels 29.000 citats per vacunar-se. Sequeira creu que la vacunació es mantindrà massiva a Catalunya perquè els CAP fan un esforç per resoldre dubtes.

“El perill real és no vacunar-se –va subratllar–. El millor que es pot fer és posar-se la injecció, ja que el risc és molt inferior al benefici de la protecció davant la covid”. La metgessa va aclarir que no hi ha casos en què estigui contraindi­cada, excepte a qui li hagi causat una reacció al·lèrgica greu. Algunes persones diuen que s’esperaran a una altra vacuna, tot i que no es pot escollir. I d’altres diuen que s’estimen més la de Janssen, que arriba demà. És d’un tipus semblant a la d’AstraZenec­a i també entre vacunats amb aquesta s’estudien casos de trombosi.

Molts dels que l’acaben de rebre truquen de seguida que tenen mal de cap perquè els descartin la trombosi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain