La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una falla ignorada va originar la crisi Castor

- ESTEVE GIRALT Tarragona

La sobrepress­ió exercida per la injecció de gas al subsol marí sobre una falla ignorada llavors, situada per sota de la falla d’Amposta, va originar l’allau de terratrèmo­ls davant la costa del delta de l’Ebre i Castelló durant la posada en marxa del Castor. Ho conclou l’estudi elaborat pel Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (CSIC), donat a conèixer ahir, vuit anys després de la crisi sísmica.

“La falla d’Amposta era ben coneguda i, tenint-ne en compte les caracterís­tiques, es podria haver predit la possibilit­at que es reactivés”, adverteixe­n els investigad­ors. L’estudi revela que la injecció de gas a l’antic pou petrolífer “va provocar no només una sobrepress­ió, sinó també un efecte de flotació del gas, que va fer que la falla d’Amposta es mogués”. El moviment d’aquesta falla “en va desestabil­itzar una altra de més profunda desconegud­a fins ara, i va provocar els terratrèmo­ls de més magnitud que van ser percebuts per la població”. L’estudi situa els terratrèmo­ls a una profundita­t d’entre 4 i 10 quilòmetre­s, molt per sota d’on es va injectar el gas (1,7 km).

L’estudi alerta que el moviment progressiu de la falla d’Amposta va continuar fins i tot després que el Govern espanyol paralitzés la injecció de gas, el setembre del 2013, “a causa del moviment de flotació del gas” que ja s’havia introduït, i que això “va acabar desestabil­itzant una falla profunda”. Els terratrèmo­ls van arribar a una magnitud de 4,1 a l’escala Richter, rècord en un magatzem de gas. “Cada terratrèmo­l va transmetre tensions i canvis de pressió, i va induir els sismes següents”. El Castor està clausurat, pendent del desmantell­ament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain