La Vanguardia (Català-1ª edició)

Diguem adeu a la Rosa de Foc

- Lluís Sans

La fotografia publicada per aquest diari en l’edició de l’1 d’abril sintetitza el que sembla que s’ha convertit en una condemna per a Barcelona: un operari repara al passeig de Gràcia els danys que van causar els vàndals durant les protestes per l’empresonam­ent de Pablo Hasél. Uns destrueixe­n la ciutat i, tot seguit, d’altres la reparen, i tornem a començar. Així va passar amb els aldarulls per la sentència del procés, amb les protestes contra el pla Bolonya, amb el desallotja­ment de Can Vies i del Banc Expropiat ja fa uns quants anys o fins i tot després d’algunes victòries del Barça. Diferents pretextos per a un mateix tipus de violència urbana. En tots aquests casos hi va haver contenidor­s cremats, destrosses al mobiliari públic, aparadors trencats, fins i tot algunes botigues saquejades i agressió als cossos policials. I així tornarà a passar sota un altre pretext si no fem res per evitar-ho.

Assumim-ho: estem davant un problema endèmic. Els experts confirmen que darrere hi ha grupuscles anarquiste­s locals i internacio­nals amb base a Barcelona a qui, d’un temps ençà, s’ha afegit una determinad­a facció de l’independen­tisme radical. La capital de Catalunya és atractiva a ulls dels antisistem­a violents. És el mite de la Rosa de Foc, forjat durant la Setmana Tràgica i amb arrels en els avalots del segle XIX. Els revolucion­aris de sofà l’evoquen amb nostàlgia. En bona part els serveix per explicar la violència i fins i tot per justificar-la. L’atribueixe­n a aquella pretesa ànima contestatà­ria de la ciutat. També els polítics recorren al passat rebel de Barcelona quan els convé. Els aldarulls es condemnen o es disculpen depenent del grau d’afinitat amb la causa, d’equilibris electorals o d’interessos espuris. I quan s’apaguen les flames de les fogueres, la qüestió rep poca o nul·la atenció dels nostres governants. Fins i tot un partit amb representa­ció parlamentà­ria no té objeccions a fer servir la violència amb finalitats polítiques, davant el silenci còmplice de molts d’altres. I així fins a la següent explosió de violència. És com si la societat en conjunt s’hagués resignat, com si les coses no poguessin ser diferents. I sí que ho poden ser. Només cal que la repulsa de la majoria de barcelonin­s es converteix­i en determinac­ió dels que ens governen.

L’Ajuntament i el Govern de la Generalita­t que es constituir­à ben aviat s’han de proposar d’erradicar aquesta plaga una vegada per sempre. Barcelona s’ha de dotar d’un pla policial, sostingut políticame­nt en el temps, que aconseguei­xi desarticul­ar les cèl·lules violentes que s’han instal·lat a la ciutat. L’autoritat democràtic­a s’ha d’exercir amb proporcion­alitat però sense complexos, com ho fan els països europeus del nostre entorn. També hem de dotar els Mossos d’Esquadra, a qui hem encomanat la defensa de les nostres llibertats i de la convivènci­a pacífica, de les eines necessàrie­s per fer-ho. És una greu irresponsa­bilitat devaluar públicamen­t la seva brigada antiavalot­s, convertida en moneda de canvi per apuntalar l’estabilita­t d’un govern.

Barcelona ha de ser una ciutat tolerant i democràtic­a, on els conflictes se solucionin amb diàleg, amb protestes si cal, però mai amb violència. La guerrilla urbana no ha de tenir cabuda als nostres carrers. A més, l’impacte que tenen els aldarulls sobre la imatge exterior i el bon nom de la ciutat ens perjudica per atreure el millor talent, les millors inversions i el millor turisme. No prosperare­m com a societat si no desterrem amb determinac­ió aquests comportame­nts profundame­nt antidemocr­àtics. El conte de la Rosa de Foc ja fa massa que dura.

L’autoritat democràtic­a s’ha d’exercir amb proporcion­alitat però sense complexos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain