La Vanguardia (Català-1ª edició)

França prohibirà vols que es puguin fer en dues hores i mitja de tren

Les videoconfe­rències reduiran els viatges de negocis amb avió, diu una enquesta

- ANTONIO CERRILLO

França prohibirà els serveis regulars de transport aeri de passatgers en els trajectes a l’interior del país que tinguin una alternativ­a amb tren en menys de dues hores i mitja. Ho indica l’article 36 de la llei de Lluita Contra el Canvi Climàtic, aprovada el 10 d’abril per l’Assemblea Nacional de França i pendent d’aprovació al Senat.

El text suposarà l’eliminació dels vols regulars de passatgers entre París (Orly) i Nantes, Lió o Bordeus, per posar-ne alguns exemples. La prohibició de vols interiors de curt recorregut entraria en vigor el març de l’any vinent.

La limitació de vols a favor de l’alternativ­a ferroviàri­a és una de les mesures del projecte de llei del clima presentade­s per la ministra de Transició Ecològica, Barbara Pompili. El text inclou bona part de les propostes elaborades per la Convenció Ciutadana pel Clima creada especialme­nt pel mateix president Macron amb la participac­ió d’entitats socials. La Convenció Ciutadana pel Clima havia exigit renunciar als vols interiors si hi ha rutes alternativ­es terrestres en menys de quatre hores amb tren (i no de les dues i mitja). La llei vol “reduir les emissions de carboni, a França, en un 40% d’aquí al 2030 respecte als nivells del 1990”, malgrat que les últimes setmanes ha rebut nombroses crítiques de diversos grups ecologiste­s que consideren que encara hauria de ser més ambiciosa.

La votació va tenir lloc dies després que l’Estat confirmés la intenció de recapitali­tzar Air France amb 4.000 milions d’euros, per apuntalar-ne les finances després de més d’un any de restriccio­ns dels vols per la covid. Però, per la ministra d’Indústria, Agnes Pannier-Runacher, no hi ha contradicc­ió entre el rescat i el projecte de llei climàtica. “Sabem que l’aviació contribuei­x a les emissions de diòxid de carboni i que a causa del canvi climàtic hem de reduir les emissions”, va declarar. “De la mateixa manera, hem de donar suport a les nostres

El que pensen els viatgers

Amb més freqüència que abans de les restriccio­ns

Amb la mateixa freqüència que abans de les restriccio­ns

Amb menys freqüència que abans de les restriccio­ns

No ho sap

Freqüència de viatges

Viatjarà més, independen­tment de l’ús de les videoconfe­rències

Viatjarà amb la mateixa freqüència

Altres

No ho sap

FONT:

empreses i no deixar-les al camí”, va declarar.

Els experts apunten que el sector aeri tindrà problemes per remuntar la seva situació. De fet, globalment, quatre de cada deu viatgers europeus que volen per raons de negocis afirmen que faran menys trajectes amb avió després de la pandèmia. I a tots els països hi ha un consens similar. Un 40% dels enquestats indiquen que en el futur, quan la situació es normalitzi, volaran menys que abans de la pandèmia, menen tre que un 38% assenyalen que mantindran la mateixa freqüència de vols per aquesta raó. La Gran Bretanya (56) i Suècia (48%) són els països on s’escampa més la idea de renunciar als vols. A Espanya un 7% afirmen que no tornaran a volar amb avió per motius de feina, una xifra superior a la mitjana europea (5%).

Tot plegat ho indica una enquesta de Yougov encarregad­a per la Fundació Europea pel Clima, que vaticina canvis d’hàbits importants. L’enquesta es va fer set països (Alemanya, Espanya, França, Regne Unit, Dinamarca, Suècia i Holanda) a través de 1414 entreviste­s entre el 14 de desembre del 2020 i el 20 de gener del 2021.

A més a més, un 42% dels europeus afirmen que el fet que hagin aparegut noves maneres de treballar a distància (videotruca­des a través de Zoom, Microsoft Teams...) farà que es viatgi menys amb avió per motius de negocis quan s’aixequin les restriccio­ns. Un altre percentatg­e idèntic assenyala que volarà amb la mateixa freqüència que abans de la pandèmia (un 42%).

En el cas d’Espanya, atès el nou context, un 41% viatjarà menys per motius de negocis i un altre 41% es mourà igual.

D’altra banda, a Europa és majoritàri­a l’opinió dels que estan disposats a ocupar menys espai a l’avió i fer menys càrrega per consumir menys energia en el transport. Així, sis de cada deu dels viatgers de negocis estan disposats a canviar de primera classe o classe executiva a classe econòmica per reduir l’impacte climàtic. En el cas dels enquestats a França, la majoria està disposada a fer-ho (77%); a Espanya, un 69%, i al conjunt europeu, un 59%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain