La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fruita i verdura cada dia, sí, però molt variada

- MAYTE RIUS

Fa anys que se sap que el consum diari de fruites i verdures és clau per tenir una dieta saludable i prevenir malalties cròniques com la diabetis, la pressió arterial elevada, el colesterol alt, el sobrepès i diferents tipus de càncer. Però l’èmfasi sempre s’ha posat en la quantitat i la regularita­t d’aquest consum: l’OMS parla d’almenys 400 grams diaris i els nutricioni­stes aconsellen cinc racions de fruita i verdura al dia. Ara una nova investigac­ió ha revelat que la varietat és tan important com la quantitat, i que una alta varietat diària de fruites i verdures no només està associada amb menjar de manera més saludable, sinó també amb ser una persona activa físicament i no fumadora; és a dir, amb un estil de vida més saludable que redueix el risc cardiovasc­ular i d’altres malalties.

Segons els resultats d’un estudi liderat per investigad­ors del Ciberobn a la unitat de nutrició humana i la URV-IISPV, la combinació d’una alta varietat i quantitat de fruites i verdures és més important per aconseguir una ingesta adequada de fibra i micronutri­ents i millorar la qualitat de la dieta que només una elevada varietat o quantitat, especialme­nt en persones amb alt risc cardiovasc­ular, que és sobre les quals s’ha elaborat l’estudi.

Les fruites i verdures es poden agrupar en cinc categories segons el color (vermell, morat/blau, taronja/ groc, verd i blanc), ja que aquests colors reflecteix­en combinacio­ns específiqu­es de nutrients i compostos fitoquímic­s. El consum d’almenys una fruita o verdura de cadascun d’aquests grups de color és una manera senzilla d’assegurar un consum elevat i variat de fruites i verdures cada dia, segons expliquen els experts en nutrició que han liderat l’estudi, publicat a la revista Clinical Nutrition.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain