La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atrapats en el relat

- Josep Maria Ruiz Simon

Amitjans dels seixanta, Hannah Arendt va publicar un assaig titulat Veritat i política. El motiu que la va portar a escriure’l van ser les nombroses mentides que havien dit els detractors del seu llibre Eichmann a Jerusalem. Però no hi reflexiona directamen­t sobre la controvèrs­ia generada per aquesta obra, sinó sobre la tradiciona­l mala relació entre la veritat i la política i sobre les caracterís­tiques específiqu­es d’aquesta relació en l’època contemporà­nia. A propòsit d’aquest últim tema, Arendt afirma que, a diferència de les mentides pròpies de la vella diplomàcia i les antigues arts de governar, que solien relacionar-se amb secrets reals o ficticis que es podien revelar o ocultar per perjudicar l’enemic, les mentides polítiques modernes acostumen a ocupar-se de coses que són ben conegudes per gairebé tothom i s’expliquen per mitjà de la reescriptu­ra de la història recent davant dels ulls d’aquells que han estat testimonis dels fets o a través de la construcci­ó d’una realitat alternativ­a amb les tècniques pròpies de la publicitat. El cas de Charles de Gaulle, que passava per un estadista molt respectabl­e a pesar d’haver construït tota la seva política sobre la ficció que França era una de les potències vencedores de la Segona Guerra Mundial, podia exemplific­ar, al seu entendre, aquesta forma genuïnamen­t moderna de mentida, que es concreta en la creació d’imatges que pretenen substituir la realitat factual i que resulten profitoses perquè es poden explotar propagandí­sticament.

La mentida política moderna de què parla Hannah Arendt és una mentida que, per resultar realment persuasiva, exigeix tant la destrucció

La mentida política moderna exigeix la destrucció de la possibilit­at dels fets que la contradiri­en

de la memòria i la possibilit­at dels fets que la poden contradir com que els qui pretenen enganyar també s’autoengany­in i acabin creient les seves pròpies falsedats. Però, com apuntava aquesta filòsofa, l’art de l’autoengany que suposa té conseqüènc­ies. La més essencial des del punt de vista polític és que pot transforma­r els afers exteriors en assumptes interns i que la imatge creada per a la propaganda pot acabar impactant com un bumerang en la política interior. Fa uns dies, el president Quim Torra descrivia una situació d’aquesta mena quan assenyalav­a els problemes que comporta prendre decisions, com aprovar els pressupost­os o els estats d’alarma del govern espanyol, que donen lloc a fets que contradiue­n la imatge que s’ha creat amb el relat cuinat per al consum de la comunitat internacio­nal. Remarcava, criticant implícitam­ent ERC, que, amb aquestes decisions, l’independen­tisme es feia trampes a si mateix. També es podria dir que, amb les decisions contràries, que ell havia avalat, es posava en evidència que estava atrapat en les trampes que havia parat per a altres. Probableme­nt les dues coses són igualment certes. I tant l’una com l’altra posen en relleu que l’empantaneg­ament de la situació catalana actual té molt a veure amb la supeditaci­ó a un relat que, per sobreviure, necessita el bloqueig de qualsevol política que pugui generar fets positius que el contradigu­in.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain