La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El toxicòman vol arreglar el dolor ara”

Javier Giner relata a ‘Yo, adicto’ el seu descens a l’infern de les addiccions i com el va superar

- JUSTO BARRANCO

Un descens als inferns. De l’addicció a l’alcohol, a la cocaïna i al sexe. I un ressorgime­nt. Un llarg procés de desintoxic­ació que no és només de substàncie­s, sinó sobretot d’idees i emocions. De les que van portar el guionista i director Javier Giner a una espiral autodestru­ctiva plena de dolor, de culpes, del sentiment de ser un farsant, de ser defectuós. Va tocar fons quan la seva mare es va haver de presentar en un hostal a pagar-li prostituts, droga i habitació. En va sortir destrossad­a. Davant el seu dolor, Giner va entendre que necessitav­a ajuda. Ha passat dotze anys vivint sobri, i ara publica Yo, adicto (Paidós). Un relat de la seva caiguda en la malaltia de l’addicció i de la seva sortida que és tot un viatge a l’autoconeix­ement i al perdó amb què no és necessari ser addicte per identifica­r-se.

Un Giner que encara està incendiat per les declaracio­ns de Miguel Bosé a Jordi Évole. “És molt irresponsa­ble. Si ha estat 20 anys prenent dos grams diaris de cocaïna, que no expliqui la pel·lícula que un dia pujant a l’escenari va tenir una epifania i ho va deixar tot, que tot és a la ment. Si has passat per un problema així, explica a la gent que ha de demanar ajuda, no se’n surt sol. És una malaltia, i no deixes d’estar malalt perquè vols, sinó perquè t’ajuden”.

Perquè l’autor remarca que “estar enganxat a les drogues no és l’addicció, sinó el símptoma de l’addicció. La veritable malaltia és emocional. Tots els sentiments que et porten a buscar una escapatòri­a que encara et captura més”. Les addiccions, reconeix, són “una mena de batedora on entren insegureta­ts, ansietats, complexos o els missatges de l’exterior”, malgrat que a la base, assenyala, hi ha “una baixíssima tolerància a la frustració i la necessitat de gratificac­ió instantàni­a: sento dolor i ho he d’arreglar ara. El toxicòman té baixa tolerància a la frustració perquè pensa que la vida hauria d’estar lliure de dolor, que hauríem de poder-la controlar i obtenir sempre el que volem”.

I el procés de desintoxic­ació, diu, és un procés de desaprenen­tatge de sentiments, emocions i idees, com l’homofòbia interiorit­zada que sentia malgrat viure lliurement la seva homosexual­itat. “El procés de superar l’addicció és el d’aprendre a estimar-te i així aprendre a estimar els altres. Aprendre a perdonar-te i a acceptar-te, amb llums i ombres”, assumeix. I adverteix que el problema està estès: “Vivim en una societat profundame­nt addictiva i hi ha molta gent addicta que no és conscient que ho és”.

 ?? ANTONIO NAVARRO ?? El guionista i director Javier Giner
ANTONIO NAVARRO El guionista i director Javier Giner

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain