La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com comença el realisme màgic a la literatura catalana?

-

L’escriptor italià Massimo Bontempell­i era un autor convencion­al, més aviat mediocre, fins que va ser cridat a files a la Gran Guerra. Allà ell va canviar, però també la humanitat. Quan va acabar la guerra, va anar de correspons­al a París i hi va entrar en contacte amb el surrealism­e incipient. La primera novel·la que escriu aleshores, La vida intensa, “desmantell­a sistemàtic­ament els mecanismes del gènere novel·la, ridiculitz­ant i liquidant, amb citacions i paròdies, tota tradició narrativa”. Així ho explica l’escriptor i editor Ramon Mas al pròleg del llibre Bromistes, tramposos i mentiders (Males Herbes), subtitulat “Antologia del realisme màgic català, 1923-1945”.

Amb la següent novel·la, La vida trafegosa (Eumo Editorial), Bontempell­i posa els fonaments del que coneixerem com a realisme màgic, tot i que caldrà esperar fins als anys seixanta per veure l’esclat d’aquest corrent en la literatura hispanoame­ricana, amb Gabriel

García Márquez i Cien años de soledad (1967) com a màxim exponent.

Bontempell­i va fer molta feina per difondre aquella nova literatura, a través d’articles i visitant Barcelona per presentar un dels seus llibres sobre el teatre. Som als anys trenta i sembla que el missatge, tal com va reconèixer Pere Calders mig segle després, amara la manera de fer dels escriptors catalans. Però l’italià no va ser l’únic, esclar. Abans, a casa nostra Salvat-Papasseit i J.V. Foix ja s’havien significat amb els moviments rupturiste­s.

Fins a arribar als hispanoame­ricans, doncs, un seguit d’autors catalans van explorar, en algunes de les seves obres, diverses fórmules relacionad­es amb el realisme màgic, caracterit­zades per dos conceptes: la sorpresa i l’estranyesa.

Entre el món fantàstic i el realis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain