La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un viatge cap a l’Oscar

- ANÀLISI Astrid Meseguer

Imparable. Així és el viatge de Chloé Zhao –directora nascuda a Pequín i formada als Estats Units– i la seva aclamada Nomadland per la temporada de premis cinematogr­àfics. No hi ha pel·lícula que li faci ombra aquest any. Des que va guanyar el Lleó d’Or la passada edició del festival de Venècia, ha prosseguit la seva dolça travessia recollint tots els afalacs de la crítica especialit­zada, dos Globus d’Or i, entre altres premis, diumenge va aconseguir quatre màscares daurades del cinema britànic en una cerimònia virtual des d’un fantasmagò­ric Royal Albert Hall de Londres que, tot i tenir ja 150 anys d’història, estava de dol per la mort recent de Felip d’Edimburg.

La reialesa va brillar per la seva absència. No hi va anar el príncep Guillem, president de l’Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogr­àfiques i de la Televisió, ni tampoc hi va haver convidats a la sala. Tan sols els presentado­rs, Edith Bowman i Dermot O'Leary, i els encarregat­s de lliurar els premis a uns guanyadors que, com ja és tradició en època de pandèmia, seguien la gala connectats per Zoom. És el que toca.

Millor pel·lícula, fotografia i pel·lícula ens diu molt sobre la nostra societat i sobre el que hem de millorar”, va explicar en el seu discurs d’agraïment Zhao, que al novembre aparca el cinema independen­t per estrenar-se en l’Univers Cinematogr­àfic de Marvel amb Los eternos, una pel·lícula que promet l’intimisme de què fa gala la directora, tot i que sense estar-se de res, que per alguna cosa està protagonit­zada per un grup de superheroi­s.

Els Bafta presumien de diversitat en les nominacion­s i així es va veure plasmat a l’hora d’atorgar les estatuetes. L’oda al Londres multicultu­ral que representa Rocks, de Sarah Gavron, va guanyar el premi al millor càsting, i el de millor actriu revelació va anar a parar a Bukky Bakray.

El desaparegu­t Chadwick Boseman, favorit al millor actor després de triomfar als Globus d’Or, es va veure superat per sir Anthony Hopkins en el paper d’un ancià amb demència al drama El padre, però l’actor britànic d’origen ugandès Daniel Kaluuya es va imposar com a actor de repartimen­t per

La cerimònia virtual dels Bafta va ser la més diversa, amb premis per a Zhao, Kaluuya o Yuh-jung Youn

7A

Monster Hunter

18.15 20.30

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? Ivor Bolton i la directora d’escena britànica Deborah Warner al Real
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE Ivor Bolton i la directora d’escena britànica Deborah Warner al Real
 ?? AP ?? Frances McDormand, una nòmada moderna a Nomadland
AP Frances McDormand, una nòmada moderna a Nomadland
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain