La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Tiger Woods japonès

L’enigmàtic Hideki Matsuyama revolucion­a el país del Sol Naixent amb el seu històric triomf a Augusta

- PRIMER CAMPIÓ JAPONÈS AL MASTERS D’AUGUSTA LUIS BUXERES BÀSQUET TURKISH AIRLINES EUROLEAGUE

Fa deu anys, Hideki Matsuyama (Ehime, Japó, 1992) va visitar la Butler’s Cabin de l’Augusta National per primera vegada. Va ser en condició de millor amateur del Masters d’Augusta del 2011. Un mes abans, el Japó havia patit la catàstrofe natural més important de la seva història, el terratrèmo­l de Fukushima, que va derivar en un tsunami amb onades de més de 40 metres i un accident nuclear. La zona encara es continua recuperant. Matsuyama, nascut en una illa al sud del país però estudiant de la Universita­t de Tohoku Fukushi, a l’epicentre del desastre, era a Austràlia disputant un torneig quan va passar tot. Quan va tornar, la seva habitació estava destruïda i durant dies els subministr­aments de menjar van ser escassos. La seva primera reacció va ser rebutjar la invitació per al Masters, aconseguid­a com a campió de l’Asian-Pacific Amateur, però finalment va decidir anar-hi. “Crec que puc ajudar a aixecar l’ànim dels meus compatriot­es”, va explicar.

I ho va aconseguir. “He notat el seu suport en cada cop”, deia després d’acabar en una espectacul­ar

27a posició. Diumenge va tornar a la Butler’s Cabin, aquesta vegada com a campió absolut i com a nou propietari de la jaqueta verda. I al Japó es va desfermar la bogeria.

Matsuyama és com a mínim un personatge enigmàtic. És un dels esportiste­s més mediàtics d’un país on idolatrar els millors esportiste­s està a l’ordre del dia. A qualsevol racó del país és fàcil topar amb gegants cartells publicitar­is amb el seu rostre anunciant alguna marca. I les seves gestes són seguides per una vintena de periodiste­s que viatgen amb ell per tot el món. Però això no significa que la seva vida privada sigui coneguda pels aficionats. Matsuyama és una persona aparentmen­t tímida i poc amant de revelar els seus secrets. De fet, el seguici que el segueix per tot arreu, incloent-hi dos fotògrafs personals, no es van assabentar que s’havia casat amb la seva dona Mei fins a gairebé un any després del casament. I el motiu no va ser cap altre

EDAT que el naixement de la seva filla Kanna. Dues notícies en una. “Tothom està centrat en el meu golf i la veritat és que ningú no m’havia preguntat pel meu casament, de manera que tampoc vaig sentir la necessitat d’explicar-lo”, va declarar en potser l’única concessió pública a l’humor que se li coneix.

L’halo de misteri que l’acompanya es fa més gran cada vegada que es posa davant d’un micròfon. Tot i que fa gairebé deu anys que juga regularmen­t als Estats Units i té la targeta del PGA Tour des del 2012, Matsuyama no parla anglès o això fa veure. Al nipó l’ha acompanyat tota la seva carrera un intèrpret. És Bob Turner, casat amb una japonesa i exgolfista, que ja va treballar amb Severiano Ballestero­s quan anava al Japó. “No soc un traductor, soc un intèrpret. No el tradueixo paraula per paraula, sinó que intento transmetre el sentit del que vol dir”, va subratllar Turner fa un temps.

Matsuyama va començar a jugar als quatre anys amb el seu pare. Va ser en una dels centenars de pistes d’última generació que hi ha al Japó. A l’Ocean Golf, recentment comprada pel seu pare i rebatejada com a Hideki Golf Garden. Des de jove, la seva facilitat per moure el pal i impactar la bola va generar una expectació enorme i es va convertir en la gran esperança del golf japonès, molt donat a entronitza­r les seves joves promeses abans d’hora. Que l’hi preguntin a Ryo Ishikawa, el príncep. Tot i que de moment continua per

LA JAQUETA torneig de golf a Tòquio, a més, es disputa al Kasumigase­ki Country Club, el mateix escenari que el 2010 va acollir l’Asian-Pacific Amateur que li va obrir per primera vegada les portes d’Augusta.

“En Hideki representa per al Japó el mateix que Tiger Woods per a la resta del món”. Són paraules d’Adam Scott després de jugar el Japan Open del 2016 amb Matsuyama i comprovar en primera persona el “fanatisme” i “la bogeria” que desperta entre els aficionats. El Japó té el seu Tiger Woods i, com l’original, ja sap què és guanyar el Masters.

 ?? ERIK S. LESSER / EFE ?? Hideki Matsuyama, ja amb la jaqueta verda, no es va tallar a l’hora de celebrar el triomf
ERIK S. LESSER / EFE Hideki Matsuyama, ja amb la jaqueta verda, no es va tallar a l’hora de celebrar el triomf
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain