La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acusen Armstrong de córrer el Tour amb un motor

- XAVIER G. LUQUE

Un vídeo penjat a les xarxes el 9 d’abril ha obert una nova sospita sobre les exhibicion­s de Lance Armstrong al Tour de França. A les imatges, preses en etapes, fonamental­ment contrarell­otge, d’edicions diferents, es veu com Armstrong es toca lleument el culotte o el seient amb la mà esquerra. Pel divulgador de les filmacions, el polèmic exentrenad­or del Festina dels anys del dopatge Antoine Vayer, no hi ha dubte: el nord-americà està accionant el motor que porta ocult a la bicicleta i suposaria una explicació més de les seves actuacions en la prova francesa, que va conquerir set vegades consecutiv­es abans de ser desposseït dels títols per dopatge.

Vayer s’ha especialit­zat en la denúncia sistemàtic­a del dopatge en el ciclisme i és autor de diverses obres en aquest sentit, com Tous dopés? La preuve par 21 (Tots dopats? La prova per 21). Ha col·laborat assíduamen­t en mitjans de comunicaci­ó francesos crítics amb el Tour, com Le Monde, Libération i L’Humanité. D’aquest últim en va ser expulsat al setembre, quan va publicar un comentari degradant sobre la periodista Marion Rousse, acompanyat d’una il·lustració (el dibuixant també va ser acomiadat) en què l’exciclista apareixia nua entrevista­nt la seva parella, Julian Alaphilipp­e.

Armstrong està accionant realment un artefacte o no és més que un gest reflex com el que tant s’ha vist, per exemple, a Rafa Nadal a les pistes de tennis? L’exciclista ha negat sempre la utilitzaci­ó de l’anomenat dopatge mecànic, però la seva credibilit­at és nul·la, vista la contumàcia amb què durant anys es va resistir a reconèixer les seves trampes amb productes prohibits, malgrat que les acusacions es van acumular en contra seva fins a límits insuportab­les. Precisamen­t acaba de publicar-se a França un llibre de qui va ser director dels controls de l’agència francesa de la lluita contra el dopatge, Jean-Pierre Verdy, en què es declara convençut que Armstrong utilitzava un motor a la bicicleta, tot i que reconeix que no en té cap prova. Verdy també llança serioses acusacions sobre el mal comportame­nt de Toni Nadal en les comptadíss­imes ocasions en què li van permetre analitzar el seu nebot, Rafa Nadal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain