La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hisenda harmonitza­rà patrimoni i succession­s

El comitè analitza un tipus mínim en societats

- EDUARDO MAGALLÓN

Set anys després que el comitè d’experts presidit per Manuel Lagares lliurés les seves propostes de reforma del sistema tributari espanyol, ahir va engegar un nou comitè amb la vista posada en la pujada de societats, patrimoni i succession­s i donacions. Aquest comitè integrat per 15 acadèmics i presidit per Jesús Ruiz-Huerta (Universita­t Rey Juan Carlos) ha de lliurar les seves conclusion­s al febrer, si bé la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, vol poder posar en marxa alguns dels canvis aquest any perquè siguin una realitat el 2022.

La ministra va assegurar que “s’ha d’analitzar segur l’impost de societats”, i va afegir que “hi ha altres figures, com les que estan vinculades a la riquesa i al patrimoni, a succession­s, a donacions”.

Fonts del comitè d’experts van explicar ahir que una de les anàlisis que es realitzara­n és sobre la possibilit­at d’establir un terra i un sostre per als impostos de patrimoni i succession­s i donacions, evitant així que comunitats com Madrid imposin tipus zero. Autonomies com València i Catalunya acusen Madrid de practicar un dúmping fiscal, a causa del qual hi ha fugues de domicilis fiscals cap a la capital d’Espanya a la recerca d’una pressió impositiva menor.

Ahir la ministra va assenyalar que és necessari analitzar “com s’ha d’expressar aquesta contribuci­ó addicional que han de fer els grans patrimonis al conjunt de les arques públiques o el com i de quina manera cal descentral­itzar alguns tributs i sota quines condicions cal descentral­itzar, per no causar asimetries en el conjunt del territori o deixar buides de contingut algunes figures fiscals, com ha passat en alguna comunitat autònoma”.

Fonts del comitè d’experts van dir que han d’analitzar una proposta per establir un tipus mínim de societats que sigui equivalent al que s’adopti en altres països, en consonànci­a amb la idea de la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, d’una imposició mínima per a empreses a escala global. La ministra va dir que “en aquest moment tenim especial interès en l’impost de societats” i va precisar que “tant de bo societats internacio­nals anessin a la velocitat i al ritme que permetés que poguéssim anar tots junts globalment”.

Pel que fa a l’IRPF, fonts del comitè van assenyalar que l’objectiu és utilitzar-lo per poder redistribu­ir la riquesa, però van dubtar que els canvis tinguin una afectació significat­iva en les rendes altes.

Alain Cuenca, director general de l’Institut d’Estudis Fiscals (adscrit al Ministeri d’Hisenda), actua com a secretari. S’han convocat ja 20 reunions del comitè per provar de consensuar una proposta sobre la reforma de la tributació. La primera trobada s’ha fixat per al proper 22 d’abril en l’institut. Encara que es recomana assistir-hi de manera presencial, es dona per fet que molts dels membres ho faran via telemàtica, com també va passar ahir.

Entre els 15 vocals n’hi ha dos de la Universita­t Pompeu Fabra de Barcelona: Guillem López Casasnovas és catedràtic d’Economia i exvocal del Banc d’Espanya. De la UPF és també la catedràtic­a Antonia Agulló. Completen el comitè Fran Adame (Universita­t de Sevilla), Olga Cantó (Universita­t d’Alcalá de Henares), Laura de Pablo (Universita­t Complutens­e), Santiago Díaz de Sarralde (Universita­t Rey Juan Carlos), Xavier Labandeira i Santiago Lago (Universita­t de Vigo), Julio López Laborda (Universita­t de Saragossa), Carlos Monasterio (Universita­t d’Oviedo) Saturnina Moreno (Universita­t de Castella-la Manxa), Violeta Ruiz Almendra (Universita­t Carlos III), Maria Teresa Soler (Universita­t d’Alacant) i Marta Villar (Universita­t CEU San Pablo). L’únic no acadèmic és David López Rodríguez, economista del Banc d’Espanya.

El grup d’experts es reunirà vint jornades amb la idea de dissenyar una reforma per al 2022

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? La ministra María Jesús Montero saluda el grup d’experts que van participar telemàtica­ment
EDUARDO PARRA / EP La ministra María Jesús Montero saluda el grup d’experts que van participar telemàtica­ment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain