La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pacte Suez-Veolia facilitari­a el retorn de La Caixa a Agbar

Les dues companyies franceses posen fi a mesos de confrontac­ió

- DOLORS ÁLVAREZ

Després de mesos de confrontac­ió i de pressions de l’Elisi a favor d’un pacte, Veolia i Suez van arribar ahir a un principi d’acord que pot ser de gran transcendè­ncia per a Abgar, la filial espanyola de Suez. Per bé que molts dels detalls de l’acord encara es desconeixe­n, l’operació podria obrir la porta al retorn de Criteria Caixa com a accionista de referència d’Agbar, una idea que porta mesos en cartera i que va quedar en l’aire a causa precisamen­t de la irrupció de Veolia.

El principi d’acord s’ha aconseguit després que Veolia hagi acceptat apujar el preu que oferia per Suez a 20,50 euros per acció, enfront dels 18 que va plantejar inicialmen­t. Això representa valorar la companyia en uns 13.000 milions d’euros.

La millora del preu és una bona notícia per a Criteria, el hòlding de participad­es del grup La Caixa que presideix Isidre Fainé. Criteria controla actualment el 5,8% de Suez, una participac­ió per la qual podria obtenir una mica més de 700 milions d’euros. És un percentatg­e que va adquirir precisamen­t quan es va desprendre l’any 2014 del 24% a Agbar, cosa que va donar a Suez el control total de la companyia que presideix Ángel Simón.

D’acord amb el comunicat emès ahir,

Veolia procedirà primer a una fusió amb Suez. Es quedarà amb la major part dels seus actius, entre els quals Agbar. Però una altra part dels actius s’escindirà en una altra societat, l’anomenada Nova Suez, amb els negocis d’aigua i residus a França, Itàlia, la República Txeca, Àfrica, Àsia Central, Índia, Xina i Austràlia. La xifra de negoci serà d’uns 7.000 milions d’euros, aproximada­ment la meitat del que és avui el grup Suez. Els seus accioniste­s majoritari­s seran francesos, seguint així els desitjos del Govern francès sobre el control nacional dels sectors considerat­s estratègic­s.

Ni Espanya ni Llatinoamè­rica, on és forta Agbar, no entren en aquesta segregació de la Nova Suez, la qual cosa significa que queden almenys de moment sota el paraigua de Veolia.

Fonts de Criteria van refusar ahir avançar esdevenime­nts, però altres fonts consultade­s opinen que s’obre la porta perquè el grup La Caixa mogui fitxa i reprengui el control d’Agbar. Seria possibleme­nt una operació en la qual l’acompanyar­ia algun altre soci, segons aquestes mateixes fonts.

Per a un accionista estranger acabat d’arribar la principal complexita­t que planteja la gestió del grup Agbar és que aquest opera a través de nombroses societats mixtes als llocs on és present, i això implica haver de negociar en múltiples bandes. És el cas, per exemple, d’Aigües de Barcelona, on la mateixa Criteria té un 15%, mentre que Agbar i l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona són els primers accioniste­s.

“Tots els actors dels dos grups hi surten guanyant. (...) S’ha acabat el temps de la confrontac­ió, comença el temps de la reconcilia­ció”, va destacar el director general de Veolia, Antoine Frérot, en un comunicat. “Portàvem moltes setmanes demanant una solució negociada i avui hem arribat a un acord de principi que reconeix el valor de Suez”, va subratllar en la mateixa nota Philippe Varin, president de Suez .

“L’acord preserva la competènci­a en el servei als clients entre dues grans empreses industrial­s nacionals. Garanteix el seu bon desenvolup­ament en els mercats nacionals i internacio­nals, i es preserva l’ocupació”, va declarar a l’agència Afp el ministre d’Economia, Bruno Le Maire.

Les accions de Suez van experiment­ar ahir una pujada del 7,73% a la borsa de París, fins a 19,80 euros, encara per sota de l’opa.

L’empresa espanyola quedarà sota l’òrbita de Veolia, segons el principi d’acord a què s’ha arribat

 ??  ?? Philippe Varin
Philippe Varin
 ?? JASPER JUINEN / BLOOMBERG ?? Antoine Frérot
JASPER JUINEN / BLOOMBERG Antoine Frérot
 ?? OBRA SOCIAL LA CAIXA ?? Isidre Fainé
OBRA SOCIAL LA CAIXA Isidre Fainé

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain