La Vanguardia (Català-1ª edició)

QEV proposa de fabricar un cotxe elèctric a Nissan

L’enginyeria ha desenvolup­at el nou Hispano Suiza

- DOLORS ÁLVAREZ

L’enginyeria catalana QEV Technologi­es, coneguda, entre d’altres coses, pel desenvolup­ament dels nous Hispano Suiza, ha presentat un projecte per encapçalar el denominat D-Hub, el pol de descarboni­tzació per a la reindustri­alització de la planta de Nissan a la Zona Franca, en què també participar­ien els fabricants suecs Inzile i Volta Trucks. QEV Technologi­es s’ofereix d’entrada a desenvolup­ar i produir un petit vehicle elèctric orientat tant a l’ús particular com al carsharing o el repartimen­t d’última milla amb una versió de càrrega.

Però la proposta va més lluny, ja que QEV aspira a exercir de tractora i establir una segona línia de negoci per establir plataforme­s que permetin a diverses companyies compartir la fabricació i serveis de valor afegit per obtenir costos més avantatjos­os i un desenvolup­ament més accelerat. QEV podria facilitar per exemple la fabricació de les camionetes d’Inzile i del camió elèctric de Volta Trucks. “A Catalunya, tenim competènci­a per fabricar amb la més avançada tecnologia i per això ha sorgit la idea del hub”, afirma Fernando Gastón, d’Improva, la consultora que està coordinant el projecte.

QEV va anunciar ahir en un comunicat que preveu “desenvolup­ar plataforme­s de tracció elèctrica alimentade­s amb piles d’hidrogen per a camions, autobusos i autocars, així com la fabricació de plataforme­s per a autobusos elèctrics urbans i interurban­s de 8 i 12 metres, que actualment es fabriquen a la Xina, i la producció en sèrie d’una nova marca de furgonetes elèctrique­s per a flotes i repartimen­t d’última milla, en col·laboració amb una marca asiàtica”.

Entre les propostes figura, a més, continuar durant un temps amb la fabricació sota llicència de la furgoneta elèctrica de Nissan e-NV200, almenys fins que la nova versió comenci a produir-se en una planta de Renault a França com està previst.

QEV encapçalar­ia un consorci al qual s’incorporar­ien altres socis, començant per Inzile i Volta Trucks. Es confia, a més, en la presència de capital públic, tenint en compte que la iniciativa confia a obtenir ajuts dels fons europeus.

En total, el D-Hub preveu la integració de més de 10 projectes industrial­s dels 17 que fins ara s’han presentat davant la comissió de treball per a la reindustri­alització de Nissan. Al darrere d’aquesta iniciativa es troben també antics directius del sector, entre ells Rafael Boronat, exconselle­r director general de Nissan Motor Ibérica. També Juan Domingo, exdirectiu de Nissan, i Juan Ramón Rodríguez, exdirectiu de Seat. Es calcula que la inversió assoliria la xifra de 800 milions d’euros i d’entrada es podrien absorbir uns 2.400 llocs de treball. “Però els projectes necessiten un temps de maduració i són escalables, per la qual cosa l’impacte podria ser més gran”, afirmen els seus promotors.

La companyia ofereix encapçalar el consorci per al ‘hub’ de descarboni­tzació junt amb altres socis

 ?? PAU BARRENA / AFP ?? Prototip d’Hispano Suiza, en què ha col·laborat QEV
PAU BARRENA / AFP Prototip d’Hispano Suiza, en què ha col·laborat QEV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain