La Vanguardia (Català-1ª edició)

Microsoft reforça la presència en salut amb l’adquisició de Nuance

La ‘big tech’ compra per 16.500 milions la firma que reconeix la veu de pacients

- BLANCA GISPERT

Microsoft encara és més gegant. La big tech va anunciar ahir l’adquisició de la firma nord-americana Nuance, especialit­zada en el desenvolup­ament d’un software intel·ligent que reconeix la veu de pacients de centres sanitaris.

L’operació es va tancar per 19.700 milions de dòlars (16.537 milions d’euros), segons va informar ahir l’empresa fundada per Bill Gates en un comunicat. Es tracta de la segona adquisició més gran de la seva història, només per darrere dels 21.993 milions d’euros que va pagar per aconseguir LinkedIn fa cinc anys.

La companyia, dirigida per Satya Nadella, reforça així la seva presència en el sector salut, ple d’oportunita­ts arran de la digitalitz­ació viscuda durant la pandèmia. Amb la tecnologia de Nuance, Microsoft podrà oferir als centres sanitaris una tecnologia que allibera els metges de prendre notes sobre els seus pacients. El software reconeix la seva veu, la digitalitz­a i la transcriu en historials mèdics en línia. A més, prediu les necessitat­s dels malalts i integra el sistema amb l’aplicació de telemedici­na de Teams. Nuance –que va ser un dels creadors de Siri, l’assistent virtual d’Apple– és present al 77% d’hospitals dels Estats Units i també desenvolup­a altres aplicacion­s d’intel·ligència artificial en el camp de la seguretat per a empreses.

Fa un parell d’anys ja va començar a col·laborar amb la big tech i ahir va concloure l’adquisició que portava temps sobre la taula. “La intel·ligència artificial és la tecnologia més prioritàri­a i la sanitat és el sector que la necessita amb més urgència”, va declarar ahir Nadella en un comunicat. Fa temps que el seu rival Amazon també ven a hospitals els seus serveis al núvol i el seu assistent virtual Alexa.

El pacte de compravend­a preveu el pagament en efectiu de 56 dòlars per acció, la qual cosa suposa una prima del 23% respecte al preu a què cotitzaven els títols el passat 9 d’abril, últim dia borsari abans que l’operació es filtrés a l’empresa. L’acord encara està pendent de l’aprovació dels accioniste­s de Nuance i el seu tancament definitiu s’espera al llarg d’aquest any.

Microsoft, que va registrar creixement­s de l’1% durant la sessió borsària d’ahir, va informar que el conseller delegat de Nuance, Mark Benjamin, continuarà al capdavant de l’empresa i reportarà directamen­t al vicepresid­ent executiu de Microsoft a càrrec de les operacions del núvol i la intel·ligència artificial. La firma d’intel·ligència artificial té la seu a Massachuse­tts i una plantilla de 7.100 empleats, la meitat dels quals treballen als Estats Units.

L’operació es produeix poc més d’un mes després que Microsoft culminés la compra de l’empresa de videojocs ZeniMax Media, matriu de Bethesda Softworks, per valor de 6.295 milions d’euros.

Després de la compra de LinkedIn, és la segona operació més gran del grup fundat per Bill Gates

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain