La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aena instal·la al Prat la seva accelerado­ra de ‘start-ups’

Cinc companyies s’ubicaran a la torre de la T-2 de l’aeroport

- MAITE GUTIÉRREZ

L’aeroport del Prat allotjarà l’accelerado­ra de start-ups d’Aena, un instrument amb què la cotitzada vol impulsar tecnologie­s i solucions relacionad­es amb el transport aeri. L’elecció de Barcelona com a seu no ha estat casual, va destacar ahir el president de la companyia, Maurici Lucena, durant la inauguraci­ó de les instal·lacions. L’ecosistema digital de la ciutat i la seva llarga vinculació amb el sector de l’emprenedor­ia tecnològic­a han tingut pes a l’hora de selecciona­r l’aeroport. “Té unes condicions privilegia­des” per a aquest tipus d’iniciative­s, va assenyalar.

En la primera fase del programa, que engega aquesta setmana, participar­an cinc start-ups elegides entre 254 aspirants de 33 països. S’instal·laran a l’emblemàtic­a torre de control al costat de la Terminal 2, i estaran acompanyad­es de mentors experts en el sector aeroportua­ri. Cada una d’elles comptarà amb un finançamen­t inicial de 50.000 euros i tindrà sis mesos per desenvolup­ar el seu projecte. A l’octubre hauran de presentar la seva idea, ja materialit­zada, en un esdevenime­nt final del procés, l’Aena Ventures Demo Day, on hauran de deEmirats mostrar la viabilitat de la seva aplicació.

Dues de les start-ups selecciona­des són espanyoles. Es tracta de Meep, que desenvolup­arà un projecte per planificar rutes combinant tots els mitjans de transport, incloent-hi la compra integrada de tiquets i l’anàlisi de les rutes menys saturades, i de Chinespain, que proposa una aplicació per facilitar els viatges entre la Xina i Espanya, amb un gestor de comunicaci­ó i de pagaments més àgil per als turistes.

Els altres participan­ts d’aquesta primera edició són Airbot, fundada al Regne Unit, que ofereix una tecnologia de comunicaci­ó entre aeroports i passatgers, amb l’objectiu de millorar la relació entre tots dos mitjançant una solució de xat multicanal; Carwatt, d’origen francès, amb un projecte de reconversi­ó de vehicles de combustió a energia elèctrica; i Dubz, de la Unió dels Àrabs, amb una app per permetre la recollida, la facturació i el lliurament d’equipatge a domicili i a hostes d’hotels el dia del seu viatge.

La intenció d’Aena és aplicar aquestes tecnologie­s, si són viables, als aeroports espanyols, per la qual cosa les start-ups podran optar a un contracte de fins a dos milions d’euros amb la companyia.

La cotitzada espera que aquests projectes es desenvolup­in en paral·lel a una recuperaci­ó gradual dels viatges i els passatgers després d’un any sota mínims a causa de la pandèmia. Lucena es va mostrar ahir confiat que el trànsit aeri augmenti de forma substancia­l al llarg d’aquest estiu gràcies a la campanya d’immunitzac­ió. “Veiem la llum al final del túnel”, va assegurar.

El mes de març passat els aeroports de la xarxa d’Aena van registrar 3,2 milions de passatgers, la qual cosa suposa un descens del 60,6% enfront del mateix període del 2020, quan Espanya va declarar l’estat d’alarma, paralitzan­t els viatges gairebé completame­nt. La caiguda és encara més gran, del 84%, en comparació amb març del 2019, abans de l’impacte de la pandèmia. En el primer trimestre d’aquest any, l’aeroport de Barcelona ha transporta­t 1,1 milions de viatgers.

Els projectes, relacionat­s amb el transport aeri, opten a un contracte de dos milions d’euros

 ?? LLUÍS SIBILS / ACN ?? El president d’Aena, Maurici Lucena, reunit amb representa­nts de les cinc start-ups selecciona­des
LLUÍS SIBILS / ACN El president d’Aena, Maurici Lucena, reunit amb representa­nts de les cinc start-ups selecciona­des

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain