La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Digue’m en quina casa vius i et diré com està la teva salut”

-

Digue’m en quina casa vius i et diré com estàs de saludable. Expliqui-m’ho. Llars amb humitats, falta de llum natural o escàs confort tèrmic són nefastes per a la salut. I també és essencial la ubicació de l’immoble.

La salut de casa nostra influeix en la nostra pròpia salut?

Són molts els factors que en forma de substàncie­s tenen presència en la nostra vida diària i poden produir des de problemes oftalmològ­ics i dermatològ­ics, patologies del sistema cardiovasc­ular i respirator­i fins a la proliferac­ió d’alguns tipus de càncer.

I també problemes mentals?

Sí, patologies neuropsicò­tiques tenen el seu origen en factors ambientals dels espais interiors, ho hem vist clarament en la pandèmia.

Quina és la temperatur­a ideal a casa?

21º a l’hivern i 26º a l’estiu, per a això és fonamental disposar d’un bon aïllament tèrmic. Viure en temperatur­es fredes afecta la pressió sanguínia i eleva el ritme cardíac.

I l’excés de calor?

Augmenta la deshidrata­ció, les infeccions o els problemes respirator­is i cutanis, com la sequedat de la pell. I l’entrada de llum natural és també molt important, ajuda a reduir la irritabili­tat ocular, la tensió ocular, i contribuei­x a regular els sistemes metabòlics.

I què fas si la teva casa és fosca?

Cal il·luminar amb sistemes moderns com la tecnologia led. No és el mateix però ajuda. Durant la pandèmia els problemes oculars s’han disparat per la mala il·luminació i les hores d’ordinador. I atenció a la humitat.

Quin és el percentatg­e idoni d’humitat? Entre el 40% i el 60%. La pell atòpica pot ser conseqüènc­ia de la sequedat ambiental o de l’excés d’humitat. Un ambient sec, inferior al 40% d’humitat, produeix sequedat en mucoses i als ulls, el nas o el coll.

I si la humitat és excessiva?

Proliferen els àcars i els fongs, que produeixen al·lèrgies i dificultat­s respiratòr­ies. La humitat està estretamen­t relacionad­a amb l’aïllament tèrmic.

Com puc saber si casa meva està en el punt òptim d’humitat?

Hi ha uns aparells que per molt pocs diners t’indiquen el percentatg­e d’humitat. Si la humitat està per sobre del punt òptim tens deshumific­adors, i si estàs per sota humidifica­dors.

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain