La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dues versions de la ruleta russa

- Antoni Puigverd

En el seu videoartic­le d’ahir, la brillant Lola García descrivia les semblances entre Madrid i Catalunya. Són territoris antagònics, sí, però comparteix­en moltes caracterís­tiques: tots dos estan dividits en dos blocs irreconcil­iables. Els arguments pragmàtics i les visions estratègiq­ues han desaparegu­t d’aquests dos territoris. Els discursos polítics són tremendist­es i viscerals. La veritat dels fets no compta. La realitat és mistificad­a per relats emocionals que consoliden les trinxeres.

A tots dos territoris el trumpisme és més viu que als EUA: exageracio­ns, mentides i abús partidista de les institucio­ns públiques estan a l’ordre del dia: Ayuso i Borràs pertanyen a dues famílies oposades, Capulets i Montescos, però semblen bessones en la descarada apropiació partidista de la institució que presideixe­n. Durant anys, la llavor de l’odi s’ha sembrat als cors de la gent. El virus de la divisió ha penetrat tan a fons en la ciutadania, que la vacuna de la tolerància, valor democràtic imprescind­ible, ja no serveix:ésunrecurs­caducat.NomésEurop­aensproteg­eixdelanos­tra addicció a la guerra civil.

És evident que aquesta política és un llast insuportab­le per a l’economia. Després de la crisi de 2008, amb el preu del treball a Espanya autodevalu­at entorn d’un 25% (sacrifici colossal de les classes populars), Espanya i, especialme­nt, Catalunya ressorgien com a país exportador. La reindustri­alització era un horitzó factible, que necessitav­a tranquil·litat i col·laboració oberta. Un avió amb els dos grans motors de Madrid i Barcelona accelerats podia volar molt alt. Una economia que afavorís la via augusta mediterràn­ia, que despertés l’Espanya buida, que donés suport a la creativita­t, la innovació i l’esforç, podia ser imbatible. Vam dilapidar l’oportunita­ti,ambl’aiguaalcol­l,tornemaesp­erarlacari­tateuropea.La covid ha fet mal a totes les economies, si nosaltres la patim més és perquè hem gastat enormes energies a fer-nos mal.

Ara bé, Madrid pateix molt menys que Catalunya la bogeria d’aquests anys. La simple concentrac­ió de funcionari­s, institucio­ns i seus empresaria­ls, a més d’infrastruc­tures, li dona una corda immensa, que Catalunya no té. Catalunya només destaca si treballa. Si juga al pòquer, perd bous i esquelles. Ítem més: Madrid és tradiciona­lment jeràrquica. Guanyen els uns o els altres, però una jerarquia s’imposa. Catalunya és tradiciona­lment un país de bàndols i faccions: la divisió és a l’ADN català i tendeix a ser instrument de decadència (segle XV, 1936). El Real Madrid és un popular exemple de jerarquism­e. Florentino mana des de fa anys i no deixa res per verd. Quan acabi la covid i el públic torni al camp, estrenaran estadi reformat, dels millors del món, i el president podrà tornar a fitxar grans estrelles. Mentre el Barça haurà perdut els anys discutint i els espectador­s tornaran a un estadi que s’ha de rebatejar: Camp Vell. La batalla de Madrid no enfonsa Madrid. La batalla catalana esgota Catalunya. L’està convertint en un erm.

Massa anys regant la llavor de l’odi: només Europa ens protegeix de l’addicció a la guerra civil

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain