La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OTAN reconeix que la retirada implica riscos

Els 10.000 soldats iniciaran la sortida de l’Afganistan al maig

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

La pròxima sortida de l’Afganistan va ser una decisió coordinada al detall en el fons i en la forma entre els aliats de l’OTAN i els Estats Units. D’entrada, amb la presència física del secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, i el de Defensa, Lloyd Austin, a Brussel·les, a la seu de l’OTAN, des d’on es va improvisar una videoconfe­rència amb els ministres dels països aliats. Allà es va adoptar l’acord i es va comunicar immediatam­ent després que Joe Biden fes a Washington l’anunci de la retirada.

L’OTAN traurà també les seves tropes de l’Afganistan a partir de l’1 de maig, en una operació que durarà uns quants mesos. No se’n donen més detalls. “Aquesta reducció serà ordenada, coordinada i deliberada”, assegura el comunicat aprovat per l’Aliança Atlàntica.

Una operació que té riscos. Ho va reconèixer el secretari general de l’OTAN. “No és una decisió fàcil i suposa riscos”, va dir Jens Stoltenber­g, que va afegir que “afrontem un dilema perquè l’alternativ­a a sortir és estar preparats per a un compromís militar indefinit a llarg termini”. Un compromís que suposaria probableme­nt incrementa­r el nombre de tropes estacionad­es al país asiàtic, segons el secretari de l’Aliança.

Actualment, són 36 els països que participen a la denominada Resolute Support Mission (missió suport decidit) encapçalad­a per l’OTAN, que des del gener del 2015 entrena i assisteix les forces armades i les institucio­ns afganeses. Els EUA, Alemanya, Turquia, el Regne Unit i Itàlia, amb 6.000 militars, aporten el gruix del total de 9.592 soldats que hi participen.

En el cas espanyol, són 24 els militars desplegats sobre el terreny.

A l’anunci de la retirada, fet conjuntame­nt per Stoltenber­g, Blinken i Lloyd, tots tres van repetir gairebé paraula per paraula una mateixa frase: “Vam entrar a l’Afganistan junts, hem ajustat la nostra posició junts i estem units sortint junts”. Missatge d’unitat per a un pas que ells mateixos reconeixen difícil i arriscat. Per afrontar la maniobra combinen avisos, com ara que “qualsevol atac talibà a les tropes aliades durant la retirada trobarà una resposta enèrgica”, amb un balanç positiu de la presència a l’Afganistan.

El 2001, els aliats van invocar l’article 5 del tractat de Washington per primera i única vegada en la història de l’OTAN. Un pas altament simbòlic. A més, els aliats van anar a l’Afganistan en suport dels EUA per prevenir que els terroriste­s utilitzess­in aquell país com a refugi per atacar els països occidental­s. Al llarg de dècades, “hem treballat conjuntame­nt per aconseguir aquests objectius”, diuen els aliats, i ofereixen també una col·laboració futura amb l’Afganistan. Apunten que retirar les tropes no suposa el final de la relació amb el país, sinó el començamen­t d’un nou capítol.

Després que es consumi la seva retirada, l’OTAN i els Estats Units esperen poder confiar en les forces militars i policials afganeses, en la formació i preparació de les quals han invertit milers de milions d’euros, per garantir la seguretat, per bé que res no estigui garantit.

A més de raones polítiques, la coordinaci­ó de la retirada és convenient per als aliats per comptar amb els mitjans de transport aeris i navals dels Estats Units per retirar el seu equip pesant del país.

La ministra espanyola d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, va defensar la sortida coordinada de les forces aliades i dels Estats Units. “Aquesta ha estat la filosofia de la missió de l’OTAN. Ho volem fer junts seguint aquesta data [límit] assenyalad­a pels Estats Units de l’11 de setembre, quan esperem que tots els homes i dones de l’exèrcit d’Espanya tornin al nostre país”, va dir la ministra.

D’altra banda, a la mateixa reunió l’OTAN també va reclamar a Rússia que retiri les seves tropes desplegade­s a prop d’Ucraïna. “Els aliats donem ple suport a la sobirania i integritat territoria­l d’Ucraïna”, va dir Stoltenber­g, que va demanar a Moscou que “desescali” immediatam­ent, i que abandoni el seu patró de provocacio­ns agressives.

Tant l’OTAN com els Estats Units han qualificat el desplegame­nt rus a prop de les fronteres d’Ucraïna com el més gran des del 2014, quan es va produir l’annexió russa de Crimea. És un dels episodis que centra la tensió entre Rússia i l’OTAN, amb les actuacions de Moscou a la zona que els Estats Units i la resta d’aliats consideren com a font de greu preocupaci­ó.

JENS STOLTENBER­G “Afrontem un dilema perquè l’alternativ­a a sortir és un compromís militar indefinit”

MISSIÓ SUPORT DECIDIT Els EUA, Alemanya, Turquia, el Regne Unit i Itàlia aporten el gruix de les tropes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain