La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detenen l’agent de Minnesota que va confondre l’arma i va matar un negre

El fiscal imputa Kim Potter per homicidi involuntar­i mentre continua la tensió

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’agent Kim Potter, de 48 anys, en feia 26 que treballava al cos de policia de Brooklyn Center (Minnesota). Diumenge passat va sortir a impartir una rutinària classe pràctica de formació a uniformats amb menys experiènci­a.

Van cridar l’alto a un cotxe i sobre aquesta decisió pesa l’ombra que van actuar així perquè el conductor era un jove negre. Daunte Wright, de 20 anys, va morir minuts després pel tret que li va clavar la veterana Potter, que suposadame­nt va confondre la seva Taser (arma de descàrregu­es elèctrique­s) amb l’altra, la de debò.

Potter, que va presentar la renúncia dimarts, va ser detinguda ahir i va ingressar a la presó del comtat de Hennepin a l’espera de comparèixe­r davant del jutge.

El fiscal li imputa un homicidi involuntar­i. Aquesta apreciació de negligènci­a, però no d’intenciona­litat, es fonamenta en bona part en la considerac­ió que va fer el seu excap Tim Gannon, responsabl­e de la policia de Brooklyn Center, que també va presentar la dimissió dimarts.

Gannon va afirmar al cap de poques hores de la tragèdia que, a partir de l’enregistra­ment policial, es va tractar d’“un tret accidental”. Al vídeo se sent Potter cridant “Taser”, durant el forcejamen­t amb Wright. Sona un tret i ella exclama: “Merda, li he disparat!”.

Segons Ben Crump, advocat de la família Wright, “mentre agraïm que el fiscal del districte busqui justícia per al Daunte, cap condemna no pot tornar-li als Wright el seu ésser estimat”. Però Crump va puntualitz­ar que “això no va passar per accident, va ser intenciona­t, deliberat i amb ús il·legal de força”.

Si bé es van congratula­r que la causa penal avanci, i de pressa, malgrat la implicació d’una policia, la família ja havia manifestat la seva insatisfac­ció amb una imputació inferior a assassinat.

Daunte Wright era pare d’un nen de dos anys. L’apassionav­a el bàsquet. Familiars i amics van coincidir en la seva capacitat d’entrar a una sala i alegrar el dia als presents. Va ser l’alumne més divertit del seu institut.

Així que li van donar l’ordre d’aturar-se, Daunte, que no tenia armes, va trucar a la seva mare, Katie Wright, i li va dir que l’havien parat per uns ambientado­rs que penjaven al retrovisor posterior. “Estava atemorit per la policia, vaig poder notar la seva por en la veu”, va explicar a la premsa.

La conversa es va tallar. Va fer una videotruca­da i li va respondre la nòvia, al seient del copilot. Li va mostrar Daunte, abatut. “Aquesta és l’última vegada que vaig parlar amb ell, que el vaig sentir i no m’han donat cap explicació”, va afegir.

A Minnesota, l’homicidi involuntar­i està castigat amb un màxim de deu anys o una multa de 20.000 dòlars, o tots dos.

Aquest mateix delicte és un dels que afronta el policia blanc Derek Chauvin en el judici que se celebra a 16 quilòmetre­s per la mort de George Floyd, el cas que va mobilitzar els EUA i que havia de marcar un abans i un després.

Tot i això, aquest és el menor dels tres càrrecs que pesen sobre Chauvin, que també afronta un parell de delictes per assassinat.

Els experts van indicar que només és el principi, que la investigac­ió podria donar peu a més càrrecs, o a cap. I es va recordar Mohamed Noor, policia de Minnesota que va ser processat per homicidi involuntar­i en matar una dona. El 2019 el van condemnar a 13 anys de presó

Brooklyn Center va patir la tercera nit de xocs amb la policia que va acabar amb almenys 60 detinguts

en augmentar el seu crim a assassinat en tercer grau.

Un estudi del The New York Times va mostrar que en els darrers 20 anys s’han produït quinze situacions de l’anomenada “confusió d’arma” com la presumpta de Potter. Si aquest error és estrany, encara ho és més que hi hagi condemna: només tres, incloses les dues en què va morir algú en aquelles accions.

Brooklyn Center continua en màxima tensió. Enmig d’un desplegame­nt espectacul­ar de policies i militars i del toc de queda, dimarts hi va haver la tercera nit de xocs, amb 60 detinguts. Els ànims no es van calmar amb les dimissions del cap Gannon i de Potter. La imputació de l’agent va tenir bona acollida als carrers, un primer pas, van dir, però insuficien­t.

 ?? LEAH MILLIS / REUTERS ?? Protesta davant la comissaria de la policia de Brooklyn Center per la mort del jove Daunte Wright
LEAH MILLIS / REUTERS Protesta davant la comissaria de la policia de Brooklyn Center per la mort del jove Daunte Wright

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain