La Vanguardia (Català-1ª edició)

Illes lliures de virus a Itàlia

Els petits territoris insulars reclamen vacunar-se primer per salvar l’estiu

- ANNA BUJ Roma- Correspons­al

Capri, Ischia, Ponza o Elba són algunes de les petites illes italianes que podrien convertir-se aviat en paradisos lliures de coronaviru­s a punt per rebre turistes nacionals i estrangers aquest estiu. Es tracta d’una iniciativa –que encara no té el vistiplau oficial del Govern– perquè tots els habitants d’unes 35 petites illes italianes, anomenades illes menors, rebin la vacuna contra el coronaviru­s de cop i així no hi hagi cap risc per als locals i visitants que decideixin gaudir de les càlides temperatur­es en aquestes aigües.

La iniciativa segueix els passos del pla de les autoritats de Grècia per immunitzar els habitants d’almenys 69 petites illes en les properes setmanes. Com que és difícil que hi arribin els subministr­aments, Atenes ha decidit vacunar poblacions senceres perquè estiguin preparades i salvar l’estiu. Davant la competènci­a a l’Egeu, Itàlia no vol quedar-se enrere.

A Itàlia tot va començar amb una proposta de l’Associació Nacional d’Ajuntament­s de les Illes Menors (Ancim, per les seves sigles en italià), que aplega els responsabl­es de totes les petites illes davant les costes de la península itàlica, des de Ligúria fins a la Pulla, tret de les grans Sicília i Sardenya. Els seus responsabl­es s’han reunit ja amb el general Francesco Paolo Figliuolo, el comissari elegit pel Govern de Mario Draghi per gestionar l’emergència, per explicar-li les particular­itats d’aquests territoris i exposar-li la necessitat que en aquests llocs no es dugui a terme la vacunació per franges d’edat, sinó de forma massiva. “Cal tenir en compte que les illes no tenen pràcticame­nt estructure­s sanitàries. Només en quatre hi ha hospitals, i en algunes, com Capraia, de 400 habitants, ni tan sols ha començat la vacunació”, explica per telèfon la secretària general d’Ancim, Gianpiera Usai.

La proposta ha estat beneïda pel ministre de Turisme, el lliguista Massimo Garavaglia, que considera important que Itàlia pugui competir directamen­t amb Grècia. “Es pot fer i és també oportú, perquè si ho fan els altres i nosaltres no, el desavantat­ge serà enorme. Si Grècia

diu que obrirà el 15 de maig amb la condició d’un PCR negatiu, a més de garantir illes lliures de covid, mentre nosaltres estem tancats, perdrem competitiv­itat”, va declarar a La Stampa.

Aquestes 35 illes represente­n en total una població d’uns 240.000 habitants, un objectiu relativame­nt senzill d’aconseguir. Tot i això, ràpidament han pujat al vaixell les regions de Sicília i Sardenya, que també volen beneficiar-se de la immunitzac­ió massiva i juntes sumen 6,6 milions de persones. Els seus governador­s, Nello Musumeci i Christian Solinas, consideren que ajudar la vacunació de tota la població contribuir­ia a la recuperaci­ó econòmica nacional pel seu pes turístic. Aquesta ha estat la líha nia que ha fet saltar la polèmica i que ha portat presidents d’altres regions al nord d’Itàlia a protestar ràpidament. Per exemple, Stefano Bonaccini, governador de l’EmíliaRoma­nya, va advertir que no hi pot haver localitats turístique­s “privilegia­des”.

Tot arriba just després de l’enorme polèmica que ha esclatat a Itàlia pels “espavilats” que han rebut la vacuna abans que els col·lectius fràgils. Hi ha un enuig entre la població després que el Govern no hagi imposat la seva autoritat davant algunes regions i s’hagi permès que advocats, professors universita­ris o fins i tot periodiste­s, en alguns llocs, s’hagin saltat la cua i s’hagin vacunat abans que els més grans. La setmana passada només el 13,4% dels més grans de 70 anys havia rebut almenys una punxada. És un problema reconegut per Draghi, que, visiblemen­t enfadat, va alçar la veu en una roda de premsa dijous passat. “Pareu de vacunar a menors de 60 anys, pareu de vacunar psicòlegs de 35 anys!”, va ordenar.

“Ens estan fent passar per espavilats, però hi ha illes on només hi un metge de guàrdia i si algú emmalaltei­x greument, ha de ser transporta­t en helicòpter”, criticava l’alcalde de Lipari, Marco Giorgianni. “Doneu-nos la vacuna Johnson i en una setmana vacuno tota l’illa. Parlem de 4.500 persones –protestava a La Repubblica l’alcalde de Lampedusa, Totò Martello–. Que vingui Bonaccini a veure com es viu sense un hospital”.

Durant la primera onada de la pandèmia no hi havia casos de covid en aquestes petites illes, però amb l’arribada dels visitants, sobretot italians, els mesos de juliol i agost van començar els contagis. Ara Itàlia, on el turisme equival a un 14% de l’economia, té totes les esperances posades en els propers mesos. De moment continuen vigents els cinc dies de quarantena obligatòri­a per als viatgers procedents de països de la UE, una mesura imposada abans de Setmana Santa per impedir que els italians anessin a destinacio­ns com Espanya mentre al seu país estava –i encara està– tancat. El ministre Garavaglia ha marcat el 2 de juny com el dia de la reobertura turística italiana.

El ministre de Turisme beneeix la proposta per no sortir perjudicat­s de la competènci­a de Grècia

 ?? GETTY ?? Vista del Castello Aragonese, una fortificac­ió medieval situada en un illot a la part oriental d’Ischia
GETTY Vista del Castello Aragonese, una fortificac­ió medieval situada en un illot a la part oriental d’Ischia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain