La Vanguardia (Català-1ª edició)

Boríssov renuncia a liderar el futur govern de Bulgària

- SOFIA

Redacció i Reuters

El primer ministre de Bulgària, Boiko Boríssov, no serà candidat a encapçalar el pròxim govern, segons va declarar ahir ell mateix, després que el seu partit, el GERB, no assolís la majoria absoluta en les eleccions del 4 d’abril. El partit de dreta que ha governat Bulgària durant la major part de l’última dècada va obtenir un 24% dels vots, perdent una cinquena part dels escons. Aquestes eleccions han suposat un vot de càstig per la corrupció desenfrena­da. Així, dues formacions nacionalis­tes van quedar descavalca­des de la Cambra, on van entrar-ne tres de noves.

Boríssov va dir que el GERB (Ciutadans pel Desenvolup­ament Europeu de Bulgària) mantindrà converses amb altres partits per provar de guanyar prou suport per a un govern, tan bon punt el president Rumen Radev els doni un mandat per fer-ho i proposi un altre candidat per liderar-lo. “Crec que no està bé dividir la nació... Així que proposaré un altre primer ministre, amb una orientació europea i cap a l’OTAN molt clara”, va dir Boríssov a la premsa en un viatge a la ciutat central de Veliko Tarnovo.

Boríssov, de 61 anys, es va negar a nomenar un possible candidat, però va dir que la unitat nacional era cabdal en un moment en què Bulgària lluita contra la covid i l’impacte econòmic de les restriccio­ns derivades de la pandèmia.

Les altres cinc agrupacion­s polítiques al nou Parlament van rebutjar la proposta inicial de Boríssov d’un govern ampli i tecnòcrata. Si el GERB no aconseguei­x formar un govern, Existeix tal Poble, el nou partit antisistem­a del cantant i presentado­r de televisió Slavi Trifonov, que va obtenir un 19% del vots, rebrà el mandat d’intentar-ho. Bulgària, l’Estat més pobre de la UE, podria enfrontar-se a unes altres eleccions si finalment no es pot formar un govern de coalició.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain