La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estat d’alarma, les vacunes i els fons de la UE pressionen Sánchez

El president desatén la demanda d’alternativ­es jurídiques i amplia l’escut social

- JUAN CARLOS MERINO CARMEN DEL RIEGO

A les portes d’unes eleccions autonòmiqu­es a Madrid que convulsen encara més el sempre crispat ambient polític espanyol, Pedro Sánchez va comparèixe­r ahir al Congrés dels Diputats per defensar la gestió que ha fet de la pandèmia, l’estratègia de vacunació que ha seguit el seu Govern i també el seu pla de recuperaci­ó i el seu paper per assegurar els 140.000 milions de fons europeus amb què poder treure Espanya de l’abisme on l’ha portat “la pitjor emergència econòmica, sanitària i social de l’últim segle de la història de la humanitat”.

Però l’exhibició de gestió i el missatge d’optimisme i esperança del president del Govern espanyol només va ser aplaudit pels grups del PSOE i Unides Podem, mentre la resta de l’hemicicle, des del Partit Popular, Vox i Ciutadans fins als seus socis de legislatur­a, va descarrega­r un torrent de retrets i acusacions.

La majoria li va reclamar articular una alternativ­a jurídica que no deixi les comunitats autònomes desprotegi­des i a mercè dels tribunals per adoptar restriccio­ns, si no està disposat a prorrogar l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig.

També van alertar sobre un pla de vacunació sotmès a constants incerteses i li van exigir agilitar els fons econòmics i consensuar­ne el repartimen­t i control, o evitar la morositat de les grans empreses, que asfixia les pimes. A més, li van ploure les acusacions d’electorali­sme.

Sánchez, però, va confirmar que la seva intenció és no prorrogar l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig, tret que la incidència de la pandèmia l’obligui a rectificar, i va desatendre les demandes dels grups d’articular un paraigua jurídic alternatiu. A partir

que presentarà en mans de l’Advocacia de l’Estat. Però ahir el ministre va fer un altre pas endavant mentre l’oposició l’acorralava i va qualificar el cessament de Pérez com a “legal, ponderat i just”.

Va recordar, sempre segons la seva versió, que el cessament va estar motivat per una pèrdua de confiança a causa de la filtració de l’informe judicial sobre el 8-M i els contagis de coronaviru­s a Madrid, i en cap cas pel contingut del document elaborat per la Comandànci­a que dirigia Pérez de los Cobos. El seu objectiu, va esgrimir Marlaska davant l’oposició, va ser evitar “judicis paral·lels” en un moment “molt greu” de pandèmia”: “Es tractava d’instrument­alitzar, via mitjans de comunicaci­ó, la investigac­ió judicial”. “Per a què volia jo un informe que tenien els mitjans i les parts personades?”, es va qüestionar.

Unes explicacio­ns que no van convèncer gens ni mica –d’acord amb les seves respostes– els partits que van formular les preguntes i van registrar les interpel·lacions que no van arribar a bon port. “No té autoritat moral per continuar. No està cremat, està abrasat; és un cadàver polític, representa la degradació del sanchisme”, li va recriminar la diputada popular Ana Belén Vázquez. Mentrestan­t, el diputat de Vox Ignacio Gil Lázaro va apujar –encara més– el to i el va acusar de ser “fal·laç, covard, sectari i indigne”.

La diputada d’extrema dreta Macarena Olona va advertir el ministre que el seu afany és fer-lo seure al banc dels acusats. Per això han interposat una querella davant el Tribunal Suprem en què s’acusa Marlaska, el seu número dos i la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, d’obstrucció a la Justícia, represàlie­s i prevaricac­ió. Una cosa a què el ministre no va donar importànci­a, i va tornar a resumir el seu paper a Interior d’aquesta manera: “Gestió, gestió i gestió per tornar la decència al Ministeri de l’Interior”

El titular d’Interior qualifica el cessament del coronel Pérez de los Cobos de “legal, just i ponderat”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain