La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casado intenta treure partit de les diferèncie­s de Sánchez i els seus aliats

-

a partir del 9 de maig, les mesures de l’escut social antidesnon­aments i la moratòria dels lloguers per als col·lectius més vulnerable­s. “Tenim el compromís de no deixar ningú enrere”, va justificar.

En clau de lluita política, Sánchez va provar d’arraconar Pablo Casado i Santiago Abascal a la cantonada de la ultradreta i va acusar la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, de patir “síndrome d’Estocolm” amb un PP que intenta eliminar-la, i també va destacar la diversitat i pluralitat política com a essència de la democràcia i suport, així mateix, del seu Govern de coalició.

Amb la majoria dels grups demanant a Sánchez de prorrogar l’estat d’alarma o una alternativ­a jurídica, el líder del PP va tornar a esgrimir la seva proposta de modificaci­ó de la llei de mesures especials en matèria de salut pública, que ja va rebutjar fa mesos el Congrés i que la setmana passada va oferir reprendre i aprovar en 15 dies.

Casado va advertir que, si Sánchez no volia acompanyar-lo, ho faria ell sol. I unes hores després va registrar la iniciativa a la Cambra, amb un afegit respecte a l’anterior proposant que sigui tramitada pel procedimen­t d’urgència i en lectura única, motiu pel qual en 15 dies podria estar aprovada.

Amb aquesta iniciativa Casado vol que es pronunciïn la resta dels grups que en la sessió d’ahir van demanar una legislació específica o que continuï l’estat d’alarma. La idea no és cap altra que posar el Govern central en una dificultat, ja que grups com el PNB o Compromís, aliats del PSOE a Vitòria i València, respectiva­ment, clamen per una seguretat jurídica per a les mesures que hagin de posar en marxa a partir del 9 de maig, si la situació epidemiolò­gica continua deterioran­t-se.

Per al PP seria un triomf que el Congrés dels Diputats admetés a tràmit la norma i l’aprovés en 15 dies, o fins i tot que l’amenaça de perdre aquesta votació portés el Govern de coalició a prendre la iniciativa d’afrontar una llei a què ara Sánchez es nega, o a prorrogar l’alarma.

Casado té el suport de totes les comunitats presidides pel PP, i alguna de socialista, com Castella-la Manxa. Fins i tot la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso –renuent a qualsevol regulació pública–, comparteix aquesta iniciativa amb la resta dels seus col·legues del PP, malgrat que quan Sánchez va anunciar la intenció de no portar més enllà del 9 de maig l’estat d’alarma la seva reacció va ser d’aplaudir la mesura.

El PP proposa de modificar amb aquesta proposició la llei 3/1986, de mesures especials en matèria de salut pública, que té caràcter de llei orgànica, amb la qual cosa, a parer seu, podria limitar drets fonamental­s, a l’article que es refereix al control de malalties transmissi­bles, per afegir les restriccio­ns de mobilitat que l’estat d’alarma va permetre durant tots aquests mesos. En concret, la iniciativa faria obligatòri­es

El PP porta al Congrés una modificaci­ó d’una llei de Sanitat per dotar les comunitats de mitjans legals

les quarantene­s, així com controlar o limitar entrades i sortides de les zones afectades, o restringir el moviment a dins. També el dret de reunió, que podria quedar condiciona­t al seu exercici, tant en llocs determinat­s com en el nombre de persones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain