La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge retreu al Govern el tercer grau i que obviés el Suprem

- TONI MUÑOZ

El jutge de vigilància penitencià­ria de Lledoners retreu a la Generalita­t de Catalunya que concedís el tercer grau als presos del procés tot just 54 dies després que el Tribunal Suprem l’hi hagués denegat. El jutge ha dictat una interlocut­òria en què desestima el recurs presentat pels advocats de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, que reclamaven tornar al règim de semilliber­tat. L’Alt Tribunal va anunciar al desembre que retirava definitiva­ment el tercer grau als presos per considerar-lo “prematur” i “precipitat”.

La resolució va tardar uns quants mesos a fer-se pública i gairebé va coincidir amb el termini de sis mesos de què disposava el Govern per revisar la situació penitencià­ria dels líders independen­tistes. És per aquesta raó que el jutge recrimina al Govern que “tenia l’obligació de respectar les resolucion­s judicials” i “no podia deixar de desconèixe­r el contingut de la resolució del Tribunal Suprem a l’hora de fer la revisió”. “No es tracta d’assumir una nova condemna, sinó de complir precisamen­t la condemna en els termes establerts”, afegeix el magistrat.

Cal recordar que aquest jutjat sí que va avalar la concessió del tercer grau als presos, si bé el va deixar en suspens una vegada el Tribunal Suprem va precisar que havia de tenir l’última paraula sobre la semilliber­tat dels presos de l’1-O. Sànchez, Rull i Turull van esgrimir els mateixos arguments als seus recursos perquè el tercer grau tornés a ser validat, però el jutge recorda que aquella decisió va ser esmenada i corregida pel Tribunal Suprem i, per tant, “no cal afegir res més”.

El jutge insisteix que la progressió a tercer grau que la Generalita­t va acordar al gener va ser “inadequada”, tenint en compte que els presos no reconeixen haver comès cap activitat delictiva, sinó que “la minimitzen”, un aspecte que s’ha de continuar tractant a la presó.

 ?? RAFAEL BASTANTE / EP ?? Bárcenas tornant a la presó el 10 d’abril després d’un permís penitencia­ri
RAFAEL BASTANTE / EP Bárcenas tornant a la presó el 10 d’abril després d’un permís penitencia­ri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain