La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lliures proposa de transitar cap a una plataforma àmplia de centredret­a

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

La direcció de Lliures proposarà avui a la seva assemblea articular, els pròxims mesos, una plataforma àmplia que aglutini les formacions de centredret­a i que deixi de banda les etiquetes, els adjectius i el marc conceptual del procés per centrarse en qüestions concretes, com ara l’economia, en un context de crisi.

És el primer moviment de la formació de l’exconselle­r Antoni

Fernández Teixidó després de les eleccions catalanes, en què no es van presentar per segona vegada consecutiv­a.

La lectura que fa l’executiva del partit liberal és que hi va haver una abstenció molt elevada, que s’atribueix en bona part a la pandèmia, però també al cansament, i que aquí és on ells han de buscar suports per al pròxim cicle electoral. “Hi ha un electorat que no té expectativ­es, i és al qual hem de convèncer i mobilitzar”, assenyalen des de la direcció. Una altra de les qüestions que subratllen és que el marc mental de l’esquerra s’imposa tant al Govern central de coalició amb el PSOE i Podem com a l’agenda i l’orientació dels partits nacionalis­tes arreu.

L’objectiu d’aquesta plataforma que propugnen, per a la qual s’interpel·la totes les forces de centredret­a catalanes, al marge de quin projecte tinguin en l’eix nacional, és presentar batalla en afers econòmics i d’una altra índole, deixar de banda la polaritzac­ió del procés que “lliga de mans i peus” i “construir un centre polític ampli”.

Lliures ja ha parlat amb tots els actors d’aquest espai, des del Partit Nacionalis­ta de Catalunya, que lidera Marta Pascal, fins al PP d’Alejandro Fernández, per bé que no tots han mostrat la mateixa receptivit­at.

Actors com la Lliga Democràtic­a o el PNC comparteix­en la mateixa reflexió que Fernández Teixidó: sense unir esforços i per separat és inviable que un projecte d’aquesta mena tiri endavant. “La divisió no suma i cal intentar sumar totes les sensibilit­ats”, apunten altres fonts consultade­s, que recepten, perquè tot això surti bé –després de diversos intents–, “generosita­t”.

L’exconselle­r, igual que les altres forces, advoca per deixar de banda ara personalis­mes i lideratges i parlar de projecte i de programa com a nexe per facilitar el diàleg i una aliança sòlida. Tots aquests partits, també el PDECat, a qui s’ha sondejat, tenen previst celebrar aviat congressos per redefinir el seu rumb polític.

El primer gran objectiu d’aquesta “gran plataforma”, ja que la formació liberal no preveu la repetició electoral, seria preparar una candidatur­a per a les pròximes eleccions municipals de Barcelona i vèncer Ada Colau.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain