La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biopolític­a

- Antoni Gutiérrez-Rubí

Una de les crítiques més esteses en relació amb la desconfian­ça de la ciutadania respecte a la vida política rau en el fet que, per moltes persones, aquesta última s’ha allunyat de la vida quotidiana. “Els polítics parlen entre ells, per a ells i dels seus temes. No se’ls entén i no fan res”, es llegeix i se sent als focus groups de totes les investigac­ions demoscòpiq­ues i sociològiq­ues. Com tota generalitz­ació, com més diàmetre tingui, menys precisió –i ponderació– de la crítica. Però hi ha una cosa certa: molts temes del metre quadrat de la vida de les persones no tenen la prioritat que mereixerie­n per part de l’agenda política. Atrapada entre la rivalitat competitiv­a i la proposta superestru­ctural, el dia a dia de les persones no està en la centralita­t del debat.

A Nacimiento de la biopolític­a (Estética, ética i hermenéuti­ca. Paidós: Barcelona, 1999), Foucault defineix biopolític­a com la “manera com, a partir del segle XVIII, s’han intentat racionalit­zar els problemes que plantejave­n a la pràctica governamen­tal fenòmens propis d’un conjunt d’éssers vius constituït­s com a població. Es tracta, ara, d’un poder sobre la vida”.

La pandèmia, amb les seves restriccio­ns i alteracion­s de la vella normalitat, ens insta a pensar més en la nostra vida personal i comunitàri­a. I, alhora, a la crisi sanitària, econòmica i social s’hi suma una nova dimensió, com és la relacional. Estem descobrint allò que ja hi era i no vèiem: que la solitud o els desequilib­ris psicològic­s

És el moment de tornar a parlar de la vida i d’allò personal com a millor manera de parlar del bé comú

–incloent-hi les malalties mentals– són a prop, molt a prop de nosaltres, i afecten milions de persones. Un apunt: segons dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), més de 2 milions de persones viuen soles a Espanya. Un 71% són dones i un 43% tenen més de 65 anys.

Iñígo Errejón, el diputat de Més País al Congrés, explora

–en moltes de les seves cuidades i estudiades intervenci­ons parlamentà­ries– una mena d’abordatge semàntic fruit d’una altra mirada política més centrada en el valor d’allò petit, d’allò ignorat, d’allò marginat. Aquestes escletxes de dolor són autèntics pous de preocupaci­ó, de presons d’angoixa, per a les persones que les pateixen. Aquests pous de l’oblit social són els que la política hauria d’il·luminar i atendre.

La biopolític­a, en la seva accepció més quotidiana, pot ser una esperança de regeneraci­ó de la política i una brúixola per repensar una nova cartografi­a de polítiques públiques. La pandèmia ens ha mostrat, amb tota la seva cruesa, que els cercles concèntric­s que comencen al nostre propi cos, passant per la família, la casa, el barri, la ciutat, el país... fins a arribar al planeta, estan íntimament interconne­ctats. Hem descobert que el propi cos és la síntesi de la nostra relació amb el planeta i la comunitat.

És el moment de tornar a parlar de la vida, d’allò íntim i personal com la millor manera de parlar de l’interès general i del bé comú. És l’hora de la biopolític­a.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain